Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia ar putea importa soldați din Coreea de Nord. Putin s-a înțeles deja cu Kim
Lumea la zi

Rusia ar putea importa soldați din Coreea de Nord. Putin s-a înțeles deja cu Kim

putin kim jong un (sursă foto: Euronews)
Sursa foto: Arhiva companiei

Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un au semnat un pact de parteneriat strategic care prevede o clauză de apărare reciprocă. Ucrainenii se tem că vor vedea soldați nord-coreeni pe front.

Acordul de parteneriat strategic dintre Rusia și Coreea de sud poate prevedea desfășurarea de trupe nord-coreene în Ucraina susțin analiștii militari de la Kiev.

Putin a declarat că Rusia „nu exclude cooperarea militaro-tehnică” cu Coreea de Nord. El a criticat declarațiile SUA și ale altor țări occidentale cu privire la furnizarea de arme cu rază lungă de acțiune Ucrainei. Kim Jong-un a spus, la rândul său, că acordul este „exclusiv de natură iubitoare de pace și defensivă”.

Oleksandr Musienko, șeful Centrului de Studii Juridice Militare, susține că tratatul e posibil să includă un mecanism de asistență militară. Acesta nu va fi făcut public. „Nu exclud ca anumite părți să prevadă participarea trupelor nord-coreene atunci când Rusia are nevoie. În opinia mea, acest lucru e posibil să fie scris în acordul de parteneriat strategic”, a spus Musienko.

De la începutul războiului din Ucraina, Coreea de Nord a sprijinit în mod deschis Rusia. Phenianul a furnizat rușilor 10.000 de containere cu muniție sau materiale aferente muniției, conform libertatea.