Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia nu se teme să folosească armele nucleare. Ce se va întâmpla în cazul unui conflict cu NATO
Lumea la zi

Rusia nu se teme să folosească armele nucleare. Ce se va întâmpla în cazul unui conflict cu NATO

putin arme nucleare capital.ro
Sursa foto: capital.ro

Analiza realizată de Institutul Internațional de Studii Strategice (IISS) sugerează că într-un potențial conflict cu NATO, Rusia ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare nestrategice (NSNW).

Potrivit analizei lui William Alberque, fost responsabil de controlul armelor, dezarmare și neproliferare în cadrul NATO, Rusia ar putea utiliza aceste arme pentru a provoca daune care să împiedice propria înfrângere. Kremlinul crede că Statele Unite și aliații săi nu ar îndrăzni să răspundă cu aceeași măsură.

Rusia nu se teme să folosească armele nucleare

Unul dintre scenariile avansate în analiză indică posibilitatea ca Rusia să folosească arme nucleare nestrategice în Ucraina. Fie pentru a preveni implicarea SUA și NATO. Fie pentru a constrânge aceste țări să accepte condițiile impuse de Kremlin într-un eventual conflict.

Analiza mai subliniază că Rusia este conștientă că Occidentul ezită să utilizeze arme nucleare. Și că această reticență alimentează doctrina agresivă a Rusiei în ceea ce privește armele nucleare nestrategice.

William Alberque asigură că aliații ar percepe cu exactitate momentul în care Rusia ar intenționa să utilizeze arme nucleare nestrategice.

NATO ar detecta mișcările acestor arme de la depozitarea centrală la o bază aeriană, iar acțiunile pregătitoare ale Rusiei. Cum ar fi lovituri convenționale pentru paralizarea sistemelor radar și antirachetă, ar fi observate.

În plus, se menționează că liderul rus Vladimir Putin s-ar muta într-un adăpost nuclear. Și ar activa întregul sistem de comandă și control nuclear al Rusiei într-o stare de alertă maximă.

Mai puternice decât bomba Hiroshima!

Armele nucleare nestrategice menționate în analiză includ toate armele nucleare cu o rază de acțiune de până la 3.400 de mile (aproximativ 5.471 de kilometri), începând de la armele tactice concepute pentru a fi utilizate pe câmpul de luptă.

Efectele acestor arme sunt mult mai puternice decât cele ale bombei de la Hiroshima, având randamente de până la zeci sau sute de kilotone TNT.

Generalul american Ben Hodges, fost comandant al forțelor americane în Europa, explică posibilele tactici ale Rusiei într-un conflict cu NATO.

Acesta menționează atacuri cibernetice, bruierea sateliților militari occidentali. Dar și posibile acțiuni militare în Culoarul Suwalki, între Polonia, Lituania și enclava rusă Kaliningrad.

Generalul Hodges avertizează că, într-un astfel de scenariu, Rusia ar putea avea ca obiectiv nu ocuparea completă a țărilor NATO. Ci doar anumite teritorii din est, pentru a distruge coeziunea aliată și a crea o zonă-tampon între Rusia și Occident.

Într-un context mai amplu, se sugerează că, într-un conflict extins, NATO ar putea avea de-a face și cu intervenții ale altor actori internaționali, cum ar fi Iranul, China și Coreea de Nord, care ar putea să-și avanseze propriile interese și să desfășoare acțiuni agresive în diverse regiuni ale lumii, conform adevarul.ro.