Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia, afaceri cu guvernele africane. „Pachet de supraviețuire a regimului” în schimbul resurselor
Lumea la zi

Rusia, afaceri cu guvernele africane. „Pachet de supraviețuire a regimului” în schimbul resurselor

Putin rusia (sursă foto: dreamstime)
Sursa foto dreamstime.com

Serviciul de informații militare al Rusiei oferă guvernelor africane un „pachet de supraviețuire a regimului”. Acesta oferă sprijin militar și diplomatic în schimbul accesului la resurse naturale de importanță strategică, potrivit unui nou raport.

Royal United Services Institute (RUSI) este cel mai vechi grup de reflecție din lume în domeniul apărării și securității, a detaliat modul în care Grupul Wagner din Africa lucrează pentru a consolida și extinde relațiile strategice ale Moscovei pe întregul continent. Sunt oferite garanții de securitate a regimului și protecție geopolitică în schimbul unor concesiuni miniere profitabile.

Rusia nu a comentat concluziile raportului

Ministerul rus al Apărării nu a fost disponibil pentru a comenta concluziile raportului atunci când a fost contactat de CNBC.

Wagner a fost timp de mulți ani o componentă cheie a eforturilor Kremlinului de a-și spori influența în țările instabile din punct de vedere politic din Africa Centrală și Sahel. Au fost incluse state precum Republica Centrafricană, Mali, Burkina Faso și Sudan.

Cu toate acestea,  de la moartea fostului lider, Evgheni Prigojin, operațiunile grupului au fost absorbite de unitatea de informații militare rusești de peste mări. Aceasta unitate este cunoscută sub numele de GRU.

Autorii raportului sunt Jack Watling, Oleksandr V Danylyuk și Nick Reynolds. Aceștia au explicat că GRU a ales să împartă activitățile lui Wagner în două.

Prima este cunoscută sub numele de Corpul Voluntarilor. Aceasta a acoperit fostele operațiuni ale Wagner în Ucraina, alți contractori militari privați, precum Redut. A furnizat mecanismul legal pentru ca luptătorii Wagner să se înscrie. Acest lucru s-a întâmplat înainte ca societățile să semneze contracte cu Armata de Apărare rusă. S-a trecut efectiv sub controlul GRU.

Cel de-al doilea este Corpul Expediționar. Acesta preia activitățile grupului paramilitar desființat în străinătate și folosește o serie de companii ca paravan pentru ca luptătorii să se înroleze. Urmărește, de asemenea, să recruteze și să antreneze forțe locale în teritoriile în care Wagner a fost activ. Această unitate este condusă de Andrei Averyanov. Acesta este suspectat pe scară largă că a jucat un rol în accidentul aviatic care a ucis liderul răzvrătit al lui Wagner, Evgheni Prigojin, și o mare parte din comandamentul său de vârf.

Strategia Rusiei din Africa

Raportul RUSI a declarat că autoritățile ruse au evaluat punctele forte și punctele slabe ale strategiei africane a Moscovei în urma desființării Wagner de către Ministerul Apărării. Acest lucru s-a întâmplat în urma unei lovituri de stat eșuate. Documentele ar fi dezvăluit o „viziune de exploatare a accesului pentru un atac mai concertat asupra intereselor occidentale”.

„De exemplu, se propune ca relațiile dintre Rusia și Niger să fie folosite pentru a amenința accesul francez la uraniul extras din minele de uraniu din această țară. Astfel, sporesc și mai mult dependența sectorului energetic francez de uraniul furnizat de Rusia”, se arată în raport.

„Oferta” pe care GRU o promovează acum este descrisă pe plan intern ca fiind „pachetul de supraviețuire a regimului”. Logica acestei oferte este că Rusia va oferi elitelor din țările țintă sprijin militar, protecție economică și politică împotriva reacțiilor de respingere prin intermediul ONU sau al altor mecanisme internaționale și sprijinul unor tehnologi politici pentru a-și vinde popularitatea pe plan intern.”

Elementul central al pachetului este izolarea conducerii țării țintă. Raportul a detaliat modul în care Corpul expediționar din Mali oferă acum protecție personală președintelui. Asigură o apropiere constantă de procesul decizional la cel mai înalt nivel al guvernului. Aceasta este foarte asemănătoare cu strategia desfășurată de Wagner în Republica Centrafricană.

Wagner, spionul Rusiei din Africa

Așa cum s-a evidențiat și în Republica Centrafricană, Wagner a fost, de asemenea, foarte priceput în crearea de canale de informare interne. A difuzat astfel mesajul Kremlinului. RUSI a evidențiat că aceste eforturi se desfășoară în paralel cu obiectivul de a închide relațiile pe care țările țintă le au cu Occidentul. Acolo, partenerii sunt reticenți în a menține legăturile cu armatele partenere în cazul unor masacre sau încălcări ale dreptului internațional.

În această privință, GRU vede în acest moment un teren deosebit de fertil. Steagurile rusești și mesajele de susținere a președintelui rus Vladimir Putin au devenit ceva obișnuit la protestele în masă în sprijinul recentelor preluări militare sau împotriva guvernelor tradiționale, în întreaga Africă.

„În primul rând, în condițiile în care SUA sunt din ce în ce mai concentrate pe Indo-Pacific. Atenția europeană este saturată de războiul din Ucraina. Majoritatea operațiunilor africane au devenit chestiuni de economie de forță. În plus, disparitatea în ceea ce privește resursele și atenția acordată Ucrainei sau Gaza în comparație cu Tigray, de exemplu, a lăsat un sentiment puternic și amar în întreaga Africă în ceea ce privește ierarhia preocupărilor occidentale”, a declarat RUSI.

Acest lucru a fost agravat de „contrastul aparent” din retorica occidentală între descrierile distrugerilor din Ucraina și Gaza. A lăsat mulți din Africa să vadă un decalaj între valorile practicate de puterile occidentale și cele cerute de la partenerii de pe continent.

RUSI sugerează că Rusia exploatează o oportunitate de a folosi instabilitatea persistentă din Africa. Astfel,  se împinge migrația în Europa și se declanșa o destabilizare politică suplimentară. Toate acestea fac parte dintr-un joc de lungă durată al războiului neconvențional.

Finlanda și-a închis recent granițele rusești. A acuzat Moscova că a direcționat migranții spre ea ca răspuns la ascensiunea țării în NATO. Aceasta este o acuzație pe care Kremlinul o neagă, conform cnbc.com.