Infofinanciar > Info > Românii vor bolizi noi! Cât de mult sunt dispuși să plătească aceștia pentru o mașină second hand
Info

Românii vor bolizi noi! Cât de mult sunt dispuși să plătească aceștia pentru o mașină second hand

Mașini, Sursă foto: Getty Images
Sursă foto: Getty Images

Conform unui studiu realizat de carVertical, românii se numără printre europenii care alocă cele mai mici sume de bani pentru achiziționarea de mașini second-hand. Studiul arată că, pentru șoferii din România, prețul este un factor crucial, deoarece peste 44,8% dintre cei care cumpără mașini SH consideră că prețul este cel mai important criteriu în luarea deciziei de cumpărare.

Potrivit datelor, românii își schimbă mașina într-un interval de 4-6 ani de la achiziționare, în concordanță cu media din regiune. De asemenea, aproximativ 36,5% dintre români tind să-și înlocuiască vehiculul după 4-6 ani, ceea ce reprezintă o situație similară cu Franța (36,5%) și Polonia (36,6%).

Românii își schimbă des mașina

În același timp, există și cumpărători români care își schimbă mașina între 7 și 10 ani de la achiziționare, situație întâlnită și în Ungaria, unde 10,4% dintre cumpărători procedează în acest fel. De asemenea, aproximativ un sfert dintre români își schimbă vehiculele la fiecare 1-3 ani, un obicei similar cu cel al șoferilor din Franța (25,9%).

„Mai mult de o cincime dintre respondenții din România ne-au spus că sunt în proces de cumpărare a primei lor mașini, ceea ce înseamnă că țara ar putea avea o pondere mai mare de șoferi noi în comparație cu piețele învecinate”, informează Matas Buzelis, șeful departamentului de comunicare al carVertical.

Conform raportului, doar 6,1% dintre șoferii români își schimbă mașina mai rar decât la fiecare 10 ani, făcând România mai puțin conservatoare la acest capitol decât Franța (12,9%), Cehia (10%) sau Italia (7,9%).

Cât de mult ar plăti românii pentru o mașină la mâna a doua

Conform platformei carVertical, costul unei mașini second-hand poate varia semnificativ în funcție de marcă, model, anul de fabricație și starea actuală a vehiculului. Astfel, prețul unei mașini la mâna a doua poate fi de câteva sute de euro, dar poate ajunge și la câteva zeci de mii de euro.

În România, aproximativ 8,9% dintre șoferi decid să achiziționeze un vehicul cu un preț de până la 4.900 de lei. Același trend se observă și în țări precum Polonia și Cehia, unde aproximativ 10% dintre șoferi se așteaptă să cheltuiască nu mai mult de 4.900 de lei pentru o mașină, în timp ce în Ungaria ponderea este de 10,3%.

Potrivit studiului, cea mai populară categorie de preț pentru o mașină second hand în România este cea cuprinsă între 4.900 și 14.800 lei. Mai mult de un sfert dintre proprietarii de mașini (25,6%) decid să aloce o sumă care se încadrează între aceste limite pentru următoarea lor achiziție. În plus, 15,5% dintre cumpărătorii de mașini second hand au un buget cuprins între 14.800 și 24.600 lei, în timp ce 16,8% dintre șoferi caută mașini cu prețuri de 24.600-49.200 lei.

Studiul arată că, în ceea ce privește autoturismele mai scumpe, 12,2% dintre cumpărătorii din România alocă sume între 49.200 și 73.900 de lei. În plus, un alt aspect în care românii se diferențiază de restul europenilor este cel al mașinilor de lux – 5,1% dintre șoferii din România aleg vehicule care costă între 221.600 și 295.400 de lei, iar 5,6% dintre aceștia achiziționează mașini cu un preț de peste 295.400 lei.

În țări precum România, Polonia, Ungaria și Cehia, majoritatea cumpărătorilor de mașini second-hand investesc în general sume de până la 14.800 lei. În contrast, în țări ca Italia, Marea Britanie sau Franța, majoritatea cumpărătorilor de vehicule second-hand se încadrează într-un interval de prețuri mult mai mare, între 24.600 și 73.900 de lei, scrie Startup Cafe.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.