Info

Românii sunt în bani! În prima oră de Black Friday s-au cheltuit peste 30 de milioane de euro

Black Friday, Sursă foto: Economedia
Sursă foto: Economedia

Ediția din acest an a Black Friday a început în forță, potrivit datelor înregistrate până la această oră. Astfel că, până la ora 08:02, românii au cheltuit deja peste 176 de milioane de lei pe 533.000 de produse, precum electronice şi electrocasnice, îmbrăcăminte, autoturisme electrice, vacanţe şi chiar locuinţe. Toate aceste produse au putut fi cumpărate începând din această dimineață mult mai ieftin.

De altfel, startul cursei a fost dat de cel mai mare comerciant online din România la ora 07:21. Potrivit aceluiași retailer, peste 55% dintre clienţi și-au dorit ca livrarea produselor comandate să fie făcută prin easybox.

În privința dispozitivului de pe care a fost făcută comanda, peste 90% dintre clienţi au optat pentru telefonul mobil, în timp ce peste 60% au plătit cu cardul.

Chiar dacă s-au înregistrat scumpiri pe durata anului, comercianții se așteaptă la vânzări-record de Black Friday, scriu cei de la Antena 3.

Peste 2 milioane de produse, puse la bătaie

Reprezentanții celui mai mare comerciant online din țara noastră au constatat că românii au un apetit crescut pentru promoțiile din acest an. De altfel, acest retailer pune la dispoziție 2 milioane de produse, cărora li s-au aplicat reduceri.

„Am observat că clienții sunt mai atrași de reduceri. Anul trecut aveam două campanii promoționale pe lună, anul acesta avem patru și clienții vin într-un număr mai mare la noi”, a susținut Tudor Manea, CEO platformă de comerț online.

„De câteva săptămâni am observat o creștere în completarea în zona de „favorit” în site-ul nostru. Clienții își adaugă acolo produse și le salvează, să fie pregătiți să le procure imediat ce începe campania”, a precizat și Veronica Zubcu, marketing director.

Ce cumpără românii

Potrivit unui studiu Kantar România, în topul produselor râvnite de Black Friday sunt electrocasnice mici (39,1%), ​televizoare (33,5%),  telefoane mobile (22,6%) și haine (22,4%​ ). Aceste date sunt subliniate și de directorul unui retailer de electronice și electrocasnice.

„Cele mai multe produse căutate de clienți sunt cele eficiente energetic, care să reducă consumul de energie. Clienții în special asteaptă ultima zi, când majoritatea comercianților fac campania de Black Friday”, a susținut Daniel Apostol.

De asemenea, prețurile în creștere i-au făcut pe oameni să caută oferte, arată un studiu Smart Shopper efectuat de Google. Astfel că, în perioada ianuarie-august 2022, s-a înregistrat o creștere cu 23% a numărului de căutări după reduceri față de aceeași perioadă a anului trecut.

„Scumpirile au ajuns să înfricoșeze oamenii pentru că sunt lipsite de control, de orice predictibilitate, un alt motiv care face ca această perioadă să fie apreciată. În principal nu mai este plăcerea, ci este predominantă necesitatea. Pentru că sunt acele obiecte care sunt necesare, care trebuie periodic înlocuite și achiziționarea lor este indispensabilă la un moment dat când ele se uzează”, a susținut psihologul Keren Rosner, potrivit celor de la Digi24.