Infofinanciar > Info > Românii nu vor mai sta la ghișee. Semnătura electronică se va putea folosi
Info

Românii nu vor mai sta la ghișee. Semnătura electronică se va putea folosi

semnatura-electronica,sursa foto: arhiva
Sursă foto: arhivă

Un proiect de lege propune reglementarea cadrului juridic pentru a fi posibilă utilizarea semnăturii electronice.

În următoarea perioadă, cetățenii români vor putea folosi semnătura digitală. Acest lucru ar putea scuti timpul pierdut la ghișee în diferitele instituții.

Parlamentul ar putea aproba noul proiect de lege care reglementează folosirea semnăturii electronice. Adoptarea acestei legi ar putea fi un lucru foarte benefic pentru România. Fiind scutiți cetățenii de drumurile inutile și de tipul pierdut la cozile interminabile.

Românii vor folosi semnătura digitală

„Acest tip de semnătură nu va fi disponibil doar funcționarilor publici […] ci și cetățenilor, care vor putea utiliza semnătura electronică în relațiile cu entitățile publice. […]”, spun inițiatorii legii.

Acest lucru ar fi un pas important, nu doar pentru deplasările cetățenilor și timpul petrecut la ghișee, ci și pentru combaterea poluării. Deoarece s-ar reduce semnificativ utilizarea hârtiei.

În plus, instituțiile și autoritățile publice vor fi obligate să accepte documente electronice semnate digital. În România exista un astfel de proiect de lege, însă inițiatorii susțin că aceste legi sunt „depășite de progresul tehnic, de evoluția și de nevoile pieței”.

Prin acest proiect de lege se dorește adoptarea unui sistem modern prin care orice cetățean poate beneficia de semnătura electronică. Scutind astfel cozile interminabile și drumurile fără rost parcurse.

Ce semnături vor fi echivalate

Directiva stabilește că vor putea fi echivalate mai multe tipuri de semnături electronice cu semnătura olografă. În prezent în România sunt existente trei tipuri de semnături digitale, fiecare având un grad diferit de securitate.

Acestea sunt: semnătura electronică simplă, semnătura electronică avansată ce are grad mediu de securitate și semnătura electronică calificată ce dispune de un nivel mare de securitate.

Documentele ce vor dispune de semnătura digitală avansată vor avea aceleași efecte juridice ca cele semnate olograf dacă îndeplinesc anumite criterii.

Documentul trebuie semnat cu o semnătură electronică avansată emisă de o autoritate sau o instituție publică din România. Acesta mai trebuie recunoscut de cel căruia îi este opus. Și va ma fi necesară agrearea în mod expres, printr-un înscris distinct, semnat cu o semnătură electronică calificată. În final părțile vor confirma prin același act faptul că au luat la cunoștință riscurile și sarcinile probei.

„Legea stabilește cadrul juridic intern de aplicare directă a Regulamentului UE nr. 910/2014 și de preluare în ordinea juridică internă a măsurilor lăsate la latitudinea statelor membre, prin clarificarea anumitor aspecte ale sigiliului electronic, a mărcii temporale și a documentelor electroice cărora li s-a aplicat o semnătură electronică, o marcă temporală sau un sigiliu electronic”, se prezintă în expunerea de motive, potrivit newsweek.