Infofinanciar > Info > Românii pot scăpa de amenzile primite. La ce trebuie să fie atenți șoferii
Info

Românii pot scăpa de amenzile primite. La ce trebuie să fie atenți șoferii

amendă rutiera Sursa foto: zf.ro
Sursa foto: arhiva companiei

Există cazuri în care șoferii pot să scape de procesul verbal de contravenție. Totuși, ca acest lucru să se poată întâmpla este nevoie ca procesul să prezinte anumite vicii. Situația este destul de des întâlnită. Pentru a putea scăpa de amenzi, contestația se poate face în termenul legal de 15 zile.

Există o modalitate prin care șoferii pot să își păstreze permisele de conducere sau prin care pot scăpa de o amendă. Mai exact, este nevoie de o decizie a instanței de judecată. Șoferii pot transforma în avantajul lor greșelile pe care le fac agenții de poliție.

Punctul de amendă

Valoarea punctului de amendă se va menține la valoarea de 145 de lei. Acest lucru se întâmplă conform OUG nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

La momentul actual, în România, există cinci clase de amenzi. Prima clasă de amendă are o valoare de 290 sau 435 de lei, adică două sau trei puncte de amendă. Amenzile din cea de-a doua clasă sunt fie de 580 de lei sau de 725 de lei, adică patru sau cinci puncte de amendă.

Amenzile din clasa a treia sunt de la 870 de lei la 1.160 de lei, adică de la șase la opt puncte de amendă. În clasa a patra de amenzi, valoarea acestora este cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei, adică de la 9 la 20 de puncte de amendă. Clasa a cincea de amenzi este strict pentru societățile comerciale. Valorile amenzilor de aici sunt cuprinse între 3.045 de lei și 14.500 de lei, mai exact de la 21 de puncte de amendă până la 100.

Fără amenzi

Există cazuri în care procesele verbale pot fi contestate. Totuși, este nevoie ca acestea să nu fie întocmite în conformitate cu prevederile legale. În acest fel, șoferii care au primit sancțiunea și descoperă aceste lucruri, pot scăpa de procesul verbal.

Există mai multe elemente care trebuie să se regăsească pe un proces verbal. În cazul în care unul dintre acestea șoferii pot obține anularea procesului verbal. Datele care trebuie să apară sunt numele și prenumele agentului constatator, alături de numele și prenumele contravenientului. De asemenea, pe procesul verbal mai trebuie precizat și codul numeric personal – pentru persoanele care au atribuit un asemenea cod, iar, în cazul persoanei juridice, denumirea și sediul acesteia.

Pe lângă acestea mai trebuie stipulată și fapta săvârșită și data comiterii acesteia. Nu în ultimul rând, pe procesul verbal, mai trebuie să apară și semnătura agentului constatator, informează dailybusiness.ro