Infofinanciar > Info > Românii pot primi 1.900 de euro din partea statului prin programul „Prima conectare”! Care sunt criteriile
Info

Românii pot primi 1.900 de euro din partea statului prin programul „Prima conectare”! Care sunt criteriile

Prima Conectare Sursă foto Econmedia
Sursa foto: arhiva companiei

Guvernul României finanțează programul „Prima conectare”. Acest lucru se întâmplă prin intermediul fondurilor de care beneficiază de la Uniunea Europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Există, însă, și condiții. Pentru a putea primi acești bani este nevoie ca beneficiarii să nu aibă un venit care trece peste suma de 1.700 de lei pentru membru de familie. În plus, suma pe care statul o decontează nu poate să treacă de 1.900 de euro.

Prima de conectare

Oficialii din Guvern au desfășurat deja două sesiuni din cadrul acestui program. Totalul sumelor finanțate a ajuns la aproximativ 300.000 de lei. Asta pentru 34.000 de gospodării. Valoarea totală a fondurilor programului „Prima conectare” este de 850.000 de lei.

Cei care pot beneficia de acești bani din partea statului sunt românii ale căror venituri nu sunt substanțiale. Concret, se oferă până la 1.900 de euro pentru branșarea propriei gospodării la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare.

Sprijin pentru familiile cu venit mic

Concret, această măsură vine în sprijinul familiilor și persoanelor singure care nu au un venit substanțial. Acestea primesc bani pentru plata cheltuielilor de branșare/ racordare la sistemul public de alimentare cu apă și/ sau de canalizare.

Cu toate acestea, sumele nu se pot cere în direct de către cei care doresc să se branșeze la rețeaua de apă și canalizare. Aceștia trebuie să se adreseze operatorului de servicii de unități publice din localitatea de domiciliu. De asemenea, în funcție de situație, aceștia se mai pot adresa și operatorului regional de servicii de utilități publice.

Finanțare prin „Prima Conectare”

După cum se menționează în Ghid, beneficiarul final al acestui proiect, adică, mai exact, persoana fizică eligibilă, poate solicita finanțare în cadrul programului „Prima Conectare”, numai prin intermediul unui solicitant de finanțare. Mai exact, acest lucru se poate face prin intermediul unui operator de servicii de utilități publice. Acest lucru se mai poate realiza și prin intermediul operatorului regional de servicii de utilități publice.

Persoanele care doresc să se racordeze la apă și canalizare cu bani din partea statului trebuie să discute prima dată companiei care oferă aceste servicii în localitatea de reședință.

Valoarea maximă a proiectului

Cea mai mare valoare eligibilă a unui asemenea proiect este de 1.900 de euro pentru o gospodărie racordată și/ sau branșată la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare. Aici nu este inclus și TVA-ul.

În schimb, cursul valutar care este folosit este cel de 4,9195 de lei pentru un euro. Mai exact, cea mai mare sumă pe care o poate dobândi un operator pentru branșarea unei gospodării este de circa 9.350 de lei.

Proiect finanțat prin PNRR

Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, a discutat în cadrul unei emisiuni despre „Prima Conectare”. Acesta este un proiect care este finanțat prin PNRR.

„Este un program rezultat din PNRR, am avut deja două sesiuni de finanțare”, este declarația acestuia. De asemenea, el a mai precizat și faptul că în ziua de miercuri, 27 martie, au ost aprobate contracte noi de 48 de milioane de lei.

„În cele două sesiuni derulate până acum, avem undeva în jur de 300 de mil. lei contractați. Și undeva la 34.000 de gospodării care vor beneficia de branșamentele de apă și canal”, a mai transmis acesta.

Criterii de eligibilitate

„Da, eligibili aici sunt cei cu venituri reduse. Trebuie să aibă sub 1700 de lei net/membru de familie și beneficiază de o finanțare acordată de AFM de 1900 de euro pentru fiecare gospodărie pentru branșamentul de apă și canal”, a mai explicat Laurențiu Neculaescu.

Bugetul total care este acordat acestui proiect este de 850 de milioane de lei. În acest fel, acest program nu se poate aplica decât în cazul localităților în care există deja rețele pentru alimentarea cu apă sau de canalizare.

Condițiile imobilului (terenului)

Pe lângă condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele, și imobilul (terenul) trebuie să respecte anumite criterii.

– să fie liber de orice sarcini sau interdicții ce afectează implementarea proiectului, cu excepția cazului în care este afectat de o ipotecă imobiliară;

– să nu facă obiectul unor litigii având ca obiect dreptul invocat de către solicitant pentru realizarea proiectului, aflate în curs de soluționare la instanțele judecătorești;
să nu facă obiectul revendicărilor potrivit unor legi speciale în materie sau dreptului comun, informează romaniatv.net