Infofinanciar > Info > Românii pot să denunțe neregulile contractelor de creditare! ANPC are ac de cojocul lor
Info

Românii pot să denunțe neregulile contractelor de creditare! ANPC are ac de cojocul lor

ANPC amenda orange
Sursă foto: Playtech

Pentru a veni în sprijinul clienților care iau cunoștință de componente menite să le influențeze în mod negativ interesele și să-i pună într-o situație financiară precară pe toată durata unui contract de credit bancar, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor lansează o adresă de e-mail specifică. 

Anunțul vine ca urmare a sancțiunilor aplicate de ANPC împotriva a 19 bănci pentru tactici comerciale înșelătoare în legătură cu contractele de credit pe termen mediu și lung. 

Unde se pot face sesizările 

Consumatorii pot sesiza la adresa lansată o creștere exagerată a ratelor și, în consecință, a cuantumului datoriei, față de momentul contractării creditului, o creștere arbitrară a dobânzii percepute pentru rambursarea creditului, față de prevederile contractuale, prezentarea, la momentul ofertei, doar a soluției de rambursare cu rate egale (proporția ratelor fiind de 75% dobândă și 25% sold principal) și altele. 

Adresa la care pot fi semnalate aceste nereguli este spsf@anpc.ro. 

Contractul și data scadenței inițiale, rata actuală a dobânzii, orice notificări primite de la bancă, venitul net al titularului, atât la momentul încheierii contractului, cât și în prezent, precum și orice corespondență cu banca, toate acestea ar trebui să fie trimise sub formă de scanare la adresa de e-mail de către oricine dorește să raporteze astfel de circumstanțe. 

„Pentru documentarea comparativă a comisarilor ANPC care se ocupă de acest domeniu, în cazul în care locuiţi sau munciţi în altă ţară a Uniunii Europene, deţineţi un contract de împrumut încheiat cu o bancă de acolo şi doriţi să veniţi în sprijinul instituţiei noastre – pentru o imagine cât mai completă referitoare la abordarea acestei chestiuni la nivelul comunitar – trimteţi, pe aceeaşi adresă de e-mail, scanarea documentelor care să conţină nivelul ratelor, scadenţarele, dobânzile sau orice altă informaţie referitoare la derularea creditului doriţi să ne puneţi la dispoziţie, fără a ne dezvălui datele dvs. personale”, notează Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. 

ANPC a amendat recent 19 bănci din țara 

În ultima perioada, ANPC a sancționat un număr de 19 bănci ce își desfășoară activitatea și în România. Suma totală prevăzută în amenzi a fost de 950.000 de lei. 

Amenda a fost dată pentru practicile comerciale înșelătoare săvârșite referitoare la săvârșirea faptelor înțelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat şi 75% dobândă. 

Prin această modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă, subliniază instituţia.Băncile sancţionate sunt: ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank, BRD Groupe Societe Generale. Exim Bank, Procredit Bank, Intesa Sanpaolo, Techventures Bank (fosta Banca Comercială Feroviară), Libra Bank, CEC Bank, Garanti Bank şi Vista Bank. 

Băncile au reacționat în urma acestor amenzi și au argumentat că „modul în care se rambursează un credit este prevăzut de lege, iar ANPC contestă metode legale de calcul ale rambursării creditului folosite în întreaga lume”, potrivit MediaFlux.