Infofinanciar > Info > Românii pot avea parte de o nouă zi liberă după Revelion! Când va pica aceasta
Info

Românii pot avea parte de o nouă zi liberă după Revelion! Când va pica aceasta

Calendar, Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Angajații din România ar putea primi o nouă zi liberă din partea statului, începând din anul 2023. Astfel, dacă Parlamentul va oferi un vot pozitiv propunerii legislative, data de 6 ianuarie (Boboteaza) va fi adăugată pe lista zilelor de sărbătoare legală.

În cazul unui vot afirmativ, începând de anul următor, numărul zilelor libere legale din țara noastră va crește de la 15 la 16.

Însă, înainte de toate, reprezentanții Camerei deputaților trebuie să adopte propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea alin.(1) al art.139 din Legea nr.53/2003 – Codul Muncii.

Ulterior, legea trebuie să fie promulgată de președintele țării, Klaus Iohannis, ca mai apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.

Ce au spus inițiatorii

Inițiatorii propunerii, mai mulți deputați PSD, și-au exprimat motivele pentru care au ales să declare data de 6 ianuarie zi liberă.

„Ţinând cont de importanţa sărbătorilor creştine pentru ţara noastră consider că este oportună includerea zilei de 6 ianuarie în cadrul sărbătorilor legale. Această zi are o semnificaţie cu totul aparte pentru cultura şi spiritualitatea românească. Epifania sau Botezul Domnului reprezintă un praznic deosebit ce încheie sărbătorile închinate Naşterii lui Hristos.”, se arată în expunerea de motive a propunerii, scrie Mediafax.

„La nivel european, România se situează pe ultimele poziţii în ceea ce priveşte numărul zilelor libere, astfel că, spre exemplu în 2022, dintre cele 15 sărbători legale, doar 9 se află în timpul săptămânii, cu două în plus faţă de anul trecut. In acest sens. România prezintă foarte puţine sărbători legale faţă de celelalte state europene, fiind depăşită de ţări precum Malta, Slovacia, Spania, Italia sau Austria, aşa cum arată un studiu realizat de către Institutul Eurofound”, au mai spus inițiatorii acestei propuneri.

„Sărbătoarea Botezului Domnului (Epifania) sau Bobotează, aşa cum mai este numită în termeni populari, este unică şi prin aceea că, în această zi, cea mai mare parte a credincioşilor ortodocşi sunt prezenţi la biserică pentru a primi Agheasmă Mare; în tradiţia ortodoxă. Sfinţirea cea Mare a apei sau Agheasmă Mare este o rânduială liturgică săvârşită doar de Bobotează”, scrie în documentul emis de inițiatori.

„Susţinem cele mai sus menţionate pentru a asigura la modul concret libertatea de religie garantată la articolul nr.l8 din „Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”, la articolul nr.lO din „Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene”, la articolul nr.9 din „Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, la articolul nr.29 din „Constituţia României” precum şi de „Legea nr.489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor”, au conchis aceștia

Ce zile libere sunt trecute în Codul Muncii

Potrivit calendarului din anul 2023 și a legii aflate în vigoare, românii vor avea liber pe:

– 1 şi 2 ianuarie;

-24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;

-Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paştelui;

– prima şi a doua zi de Paşti;

– 1 mai;

– 1 iunie;

– prima şi a doua zi de Rusalii;

– Adormirea Maicii Domnului;

– 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;

– 1 decembrie;

– prima şi a doua zi de Crăciun.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.