Infofinanciar > Info > Românii vor putea obține cetățenia spaniolă! Când se va întâmpla acest lucru
Info

Românii vor putea obține cetățenia spaniolă! Când se va întâmpla acest lucru

Spania, Sursă foto: Shutterstock
sursă foto: arhiva companiei

Românii care sunt stabiliți în Spania vor putea să obțină și cetățenie spaniolă. Ei nu vor mai fi nevoiți să renunțe la cetățenia română cum este impus până în prezent.

Atât România, cât și Spania au fost de acord cu această decizie. Documentul acordului va urma să fie semnat în curând de ambele executive. Mai exact cu ocazia vizitei în România a premierului spaniol Pedro Sanchez.

Românii care obțin și cetățenia spaniolă vor avea parte de mai multe beneficii. Statutul de cetățean spaniol le va aduce oportunitatea da a aplica la locuri de muncă mai bine plătite și vor putea ajunge în funcții publice în poliție, armată sau administrație.

Comunitatea de români din Spania

Acest anunț a fost făcut de premierul spaniol, Pedro Sanchez din luna noiembrie a anului 2022. La vremea respectivă era încă în discuții dacă românii vor putea primi sau nu cetățenia spaniolă. Dar acest lucru s-a finalizat între timp și executivele au luat decizia că românii vor avea dreptul la dubla cetățenie. În anul 2022, Pedro Sanchez le-a mulțumit românilor din Spania pentru munca și pentru contribuția pe care ei o aduc la dezvoltarea Spaniei.

„Toți sunt cetățeni și cetățene care știu ce înseamnă să simtă românește și, în același timp, să aibă deja adânci rădăcini spaniole. Pentru aceste mii de persoane, care sunt vecinii noștri, decizia pe care am luat-o azi e de a crea un grup de lucru care să analizeze ce posibilități există penru ca acești oameni să dobândească cetățenia spaniolă. Fără să o piardă pe cea română”, a declarat Pedro Sanchez, pe 23 noiembrie 2022.

Pe lângă România, Spania a încheiat acorduri similare și cu țări precum Franța și Portugalia.

Dubla cetățenie

În urma acestui acord, Guvernul Spaniol și Guvernul României vor urma să lucreze împreună în următoarea perioadă. Reprezentanții din Ministerul de Externe și cei din Ministerul de Interne din ambele țări vor face parte din grupul de lucru care vor implementa dubla cetățenie a românilor. Dar acest grup va urma să se extindă.

Declarația premierului spaniol Pedro Sanchez din anul 2022:

„Ce vreau să spun prin toate acestea? Că Guvernul Spaniei și Guvernul României propun să lucreze împreună pentru acest acord al dublei cetățenii. Fapt extraordinar și un mesaj foarte important. Cred că e important acum să lăsăm ministerele să lucreze. În acest grup de lucru, după cum m-a informat ministrul de Externe, sunt reprezentați, evident, Ministerul de Externe și cel de Interne, iar de aici grupul se va extinde.

Cred cu adevărat că, în ceea ce privește Guvernul Spaniei cel puțin, mesajul este unul de angajament și de recunoaștere a contribuției pe care comunitatea de români o aduce statului spaniol. Contribuția este una extraordinară și aș vrea să mulțumesc românilor și româncelor care trăiesc alături de noi.

Asta e ceva ce, evident, are legătură cu angajamentul nostru și cu determinarea premierului și Guvernului român că acesta este începutul a ceva va avea impact pozitiv asupra ambelor țări”, potrivit B1TV.ro