Infofinanciar > Info > Românii nu mai vor credite! Ce provoacă temerea?
Info

Românii nu mai vor credite! Ce provoacă temerea?

Dobanda Sursa foto Economedia
Sursa foto Economedia

În trimestrul 1 din anul 2023, creditarea privată a încetinit masiv, iar ritmul anual de creștere a coborât aproape de 6 puncte procentuale, comparativ cu 17 puncte procentuale la cât se situa în luna iunie a anului precedent. În plus, comparativ cu luna mai a anului actual, creditarea a rămas pe plus, dar avansul este mai mic de 1 punct procentual. 

De asemenea, creditarea în valută a depășit cu mult cea în lei, ajungând la un ritm anual de creștere de 22 de puncte procentuale în luna iunie. Acest procent de creștere depășește cu mult ritmul de creștere anuală a creditelor în lei, care este de doar 0,3 puncte procentuale.  

Creditele corporate în valută au crescut și ele, având un plus anual de peste 33 de puncte procentuale, iar finanțările pentru firme dobândite în lei au scăzut, fiind pe minus cu 1,6 puncte procentuale, comparativ cu luna iunie a anului anterior. 

 Dobânzile au crescut masiv 

Dobânda medie pentru creditele corporate noi, dobândite în lei, a ajuns să fie de peste 9 puncte procentuale. Această dobândă fiind foarte mare, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, când acestea se situat sub 5 puncte procentuale, iar în primele luni din 2022, situându-se la aproximativ 6 puncte procentuală, creșterea fiind cauzată de începerea invaziei trupelor rusești din Ucraina, de pe data de 24 februarie 2022. 

La acest moment, dobânzile pentru creditele în valută este mult mai mare față de dobânzile percepute pentru creditele în lei, diferența fiind de circa 4 puncte procentuale. Astfel, dobânzile pentru creditele în valută, în special pentru cele în euro, se situează la circa 5 puncte procentuale. 

Cu toate acestea, creditarea privată totală a avut un ritm mai încet anul acesta, iar ritmul anual de creștere a coborât în luna iunie a anului curent la doar 6,4 puncte procentuale, fiind extrem de mică față de aceeași perioadă a anului anterior. În luna iunie din anul 2022, când ritmul anual de creștere era de 17,5 puncte procentuale. 

Ascensiunea din 2022 a fost susținută de finanțările corporate în valută  

Potrivit celor mai recente date ale BNR privind indicatorii monetari, soldul total al creditelor în valută la sfârșitul primului semestru din acest an a ajuns la 120,4 miliarde de lei, după o creștere anuală de peste 22%, ceea ce reprezintă aproape jumătate din valoarea creditelor private în lei, de 255 miliarde de lei, care au crescut cu doar 0,3% față de semestrul 1 înregistrat în anul 2022. 

Cererea de credite a scăzut și în restul Europei, mai ales în zona euro. Potrivit datelor publicate marți de Banca Centrală Europeană, preluate de agenția de presă AFP, cererea de împrumuturi pentru întreprinderi din partea băncilor din zona euro a scăzut brusc în trimestrul al doilea, ajungând la cel mai scăzut nivel din 2003 încoace. Acesta este un indiciu că majorarea ratelor dobânzilor continuă să afecteze economia. 

Reducerea a fost „semnificativ mai mare decât se așteptau băncile în trimestrul precedent”, potrivit BCE. În plus, aceasta a remarcat în sondajul său trimestrial privind împrumuturile bancare că standardele pentru obținerea de împrumuturi și linii de credit pentru firme au fost înăsprite și mai mult, potrivit MediaFax.