Infofinanciar > Info > Fondurile de pensii private: Românii vor investi în datoriile suverane ale statelor OCDE
Info

Fondurile de pensii private: Românii vor investi în datoriile suverane ale statelor OCDE

Românii vor investi în datoriile suverane ale statelor OCDE
Sursa foto: observatornews.ro.

Contribuțiile salariaților români către fondurile de pensii private vor fi direcționate către achitarea datoriilor suverane ale Statelor Unite ale Americii, Canadei, Columbiei, Australiei și altor state membre ale OCDE.

Propunerea vine din partea Autorității de Supraveghere Financiară și are ca scop extinderea opțiunilor de investiții disponibile pentru fondurile de pensii private de tipul Pilon II și Pilon III. Prin includerea obligațiunilor în portofoliu.

Românii vor investi în datoriile suverane ale statelor OCDE

Autoritatea intenționează să mărească gama de posibilități de investiții pentru fondurile de pensii private. Le permite să achiziționeze obligațiuni emise de țările membre ale prestigioasei Organizații pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Practic, administratorii fondurilor de pensii private obligatorii și facultative, de tip Pilon II și Pilon III, ar putea să își diversifice portofoliile. Investesc în titluri de stat emise de țări precum Statele Unite ale Americii, Australia, Columbia, Costa Rica și toate celelalte țări membre ale OCDE. Deși în prezent România nu face parte din OCDE. Negocierile pentru aderare au început din 25 ianuarie 2022.

15% din activele fondului de pensii private pot fi investite

„15% din activele fondului de pensii private pot fi investite în titluri emise de state terțe. Admise la tranzacționare și care se tranzacționează pe o piață reglementată din România. Din state membre ale Uniunii Europene ori din state aparținând Spațiului Economic European sau pe o piață reglementată și supravegheată dintr-un stat membru OCDE”, se arată în norma ASF pentru modificarea normei 11/2011 aflată în consultare publică.

Procentul reprezintă aproximativ 20 de miliarde de lei în funcție de activele pe care le dețin fondurile de pensii private. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) are origini în fosta Organizație Europeană pentru Cooperare Economică, care a fost înființată în 1948 pentru a implementa Planul Marshall. Un program de reconstrucție finanțat de SUA, destinat refacerii Europei după Al Doilea Război Mondial. Cele 38 de state membre ale OCDE sunt state dezvoltate. Care controlează aproximativ 70% din producția și comerțul global. Și aproximativ 90% din investițiile străine directe la nivel mondial, conform romantiatv.net.