Infofinanciar > Info > Românii au cheltuit miliarde de euro în mall-uri. Vânzările din retail au explodat
Info

Românii au cheltuit miliarde de euro în mall-uri. Vânzările din retail au explodat

Retail UK Sursa Foto The Guardian
Sursă foto: arhivă

Românii au cheltuit, anul trecut, aproximativ 36 de miliarde de euro pentru cumpărăturile din mall-uri și supermarket-uri. Vânzările în retail au explodat peste depășind rata inflației, astfel supermarket-urile au cunoscut cele mai mari vânzări.

Având în vedere că rata inflației s-a menținut la 10,4% anul trecut, vânzările au crescut cu 12%. Românii au efectuat peste 60% din totalul cumpărăturilor în supermarket-uri și hypermarket-uri. Aceștia au cheltuit aproximativ 22,5 miliarde de euro, pentru acest tip de cumpărături. Iar, în total suma alocată anul precedent a trecut de 36 miliarde de euro, fiind în creștere cu 11% comparativ cu anul 2022.

Românii au cheltuit sume uriașe

Conform consultanților Cushman, în anul 2023, România a înregistrat a doua cea mai mare pondere a cheltuielilor în 2023. Magazinele de bricolaj au avut vânzări în valoare de 3,6 miliarde de euro, urmând magazinele electro-it cu 3,3 miliarde de euro. În ceea ce privește magazinele de modă, acestea au avut parte de 2,2 miliarde de euro, iar bijuteriile au înregistrat 212 milioane de euro.

În total cele 12 segmente analizate au adunat vânzări peste cele din 2023. Cele mai mari creșteri fiind afișate pe segmentul cosmeticelor (33,5%). Petshopuri, farmacii specializate, puncte de vânzare ziare, tutun au avut un total de 20,4%, iar restaurantele și cafenelele au însumat 14,5%.

Supermarket-urile au avut creșteri semnificative. Conform datelor analizate, celelalte categorii au fost peste rata inflației. Încălțămintea a acumulat 12,3%, iar sectorul fashon a crescut cu 11,3%.

Retail-ul continuă să performeze

„Piața de retail a continuat să performeze și anul trecut. În ciuda faptului că 2023 a fost al doilea an consecutiv în care inflația a fost de două cifre. Astfel, toate segmentele analizate în cadrul studiului nostru au înregistrat majorări ale vânzărilor comparativ cu 2022. Majoritatea reușind să aibă o rată de creștere superioară inflației. De asemenea, dacă analizăm datele din perioada 2019 – 2023. Creșterea medie anuală a cifrelor de afaceri aferente marilor rețele de retail (11,5%) s-a menținut peste rata medie anuală a inflației în acest interval (7,9%). Perspectivele pentru acest an sunt pozitive, având în vedere datele oficiale care arată un avans semnificativ al vânzărilor cu amănuntul comparativ cu perioada similară din 2023”, a declarat Vlad Săftoiu.

Cele 12 domenii analizate sunt FMCG. Adică marile rețele de hipermarketuri și supermarketuri. Acestea cuprind 116 retaileri care operează peste 6.000 de magazine, majoritatea fiind situate în proiecte de retail de tip mall, parcuri de retail sau galerii comerciale. Domeniile Fashion, DIY, Articole Sportive, Încălțăminte, Articole pentru Copii, Bijuterii, Home & Deco, Restaurante și Cafenele, Cosmetică, Electro-IT, Magazine Specializate sunt cele mai frecvent întâlnite.

Extinderile retailerilor au fost ajutate de investițiile dezvoltatorilor. Astfel în perioada 2019- 2023 au fost finalizate peste 50 de proiecte. În total aceste extinderi acumulează peste 715.000 metri pătrați, potrivit economedia.