Infofinanciar > Info > Românii, printre cei mai săraci din UE. Țara noastră se clasează pe locul 2 în topul celor mai mici salarii
Info

Românii, printre cei mai săraci din UE. Țara noastră se clasează pe locul 2 în topul celor mai mici salarii

salariu minim adecvat (Sursă foto: bugetar.ro)
sursa foto arhiva

Românii se plâng mereu de veniturile mici pe care le au. Având în vedere actualele costuri de trai, este greu să faci față prețurilor în creștere, care au luat cu asalt lumea românilor. În acest context, potrivit datelor Eurostat, se pare că românii sunt printre cei mai săraci din UE. Un top al celor mai mici salarii din blocul comunitar a clasat țara noastră pe locul 2.

În acest sens, românii câștigă al doilea cel mai mic salariu din Uniunea Europeană. Mai exact, media este de 10,4 euro/oră. Potrivit datelor Eurostat, singura țară care ne întrece în topul veniturilor mici este Bulgaria. Cetățenii din această națiune câștigă în medie 8,1 euro/oră.

Românii, printre cei mai săraci din UE

Europa este caracterizată de puternica diversitate economică. În acest caz, măsurarea și compararea veniturilor medii din cadrul blocului comunitar au o importanță majoră. Deoarece surprind măsura de competitivitate de pe piața muncii, dar și nivelurile de trai ale cetățenilor. România ocupă al doilea cel mai slab loc din Europa în ceea ce privește plata medie pe oră. Înregistrând valori cu puțin peste 10 euro.

În ciuda creșterilor recente de salarii, românii în continuare nu sunt plătiți la standardele din alte țări. Astfel, aceste diferențe mari explică discrepanțele la nivel de trai din UE.

Luxemburg, salarii de patru ori mai mari față de România

În ceea ce privește salarizarea lucrătorilor, România nu este la fel de bine poziționată ca alte națiuni europene. Mai exact, angajații din Luxemburg au parte de venituri uriașe. Aceștia câștigă de patru ori mai mult ca românii pe oră. Media salarială la nivelul țării noastre se apropie ușor de cea din Letonia. Țara din urmă fiind depășite de Ungaria și Polonia.

Având în vedere datele analizei, Visual Capitalist a realizat o hartă. Care oferă o imagine clară a modului în care sunt distribuite salariile medii orare în Europa. Potrivit acesteia, țările din nordul și vestul Europei își plătesc cel mai bine angajații. Astfel, vorbim de țări precum Luxemburg, Danemarca și Norvegia. În schimb, zona de sud și est a Europei, unde se situează și România, oferă lucrătorilor câștiguri mai modeste. 

Creșteri salariale în anumite sectoare

Salariul mediu net din România a crescut treptat în ultimii ani, potrivit statisticilor INS. Deși cifrele la nivel european nu sunt foarte favorabile. Anumite sectoare își plătesc extrem de bine angajații. Cele mai mari niveluri de salarizare din țara noastră se regăsesc în IT. În timp ce sectorul textil plătește unele dintre cele mai mici salarii.

În ciuda acestor excepții, datele subliniază necesitatea oficialilor de a aplica măsuri. În scopul de a îmbunătăți condițiile de viață ale lucrătorilor români și pentru a reduce decalajul față de alte națiuni europene, conform Daily Business .