Infofinanciar > Info > Românii care care nu își pot justifica veniturile trebuie să fie atenți! Impozitul de 70% intră în vigoare
Info

Românii care care nu își pot justifica veniturile trebuie să fie atenți! Impozitul de 70% intră în vigoare

ANAF - sursa foto - profit.ro
Sursa foto: Arhiva companiei

Românii care au venituri pe care nu le pot dovedi legal vor fi supuse unui nou regim de impozitare, de la 1 iulie 2024.

Potrivit Legii nr. 296/2023 privind anumite măsuri fiscal-bugetare pentru validarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, cota de impozitare va fi majorată la 70%.

Impactul acestei modificări fiscale

Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (D.G.R.F.P.) Cluj-Napoca i-a înștiințat pe contribuabili că această impozitare se va aplica veniturilor nedeclarate. Măsură aceasta este rezultatul încercării de a combate evaziunea fiscală din țară. Până  acum, cota de impozit pentru acest tip de venituri era de 16%. Majorarea la 70% are scopul de a descuraja practicile de nedeclarare a veniturilor.

De la 1 iulie 2024, orice venit a căror sursă nu este declarată, se va impozita conform noilor reglementări.

Se vor aplica penalități și dobânzi pentru cei care fac plata târziu. În prezent, diferența de 6% față de cota standard de impozitare nu a fost suficientă pentru a încuraja conformarea voluntară. Majorarea cotei la 70% reprezintă o măsură dură care scopul de a protejeze mediul de afaceri onest de interferențele din zona evaziunii fiscale.

Oportunitatea de adaptare

Românii au șansa, până la 1 iulie 2024, să își declare veniturile și să plătească obligațiile fiscale aferente acestora. Vor evita, astfel, situația de a fi supuși acestei noi cote de impozitare care va crește. Astfel, acum este momentul în care contribuabilii, care nu și-au declarat veniturile, să-și aranjeze situația fiscală. Totodată, vor scăpa și de penalitățile consistente care vor urma după ce va intra în vigoare legea.

Asigurarea sustenabilității financiare pe termen lung a statului român reprezintă un obiectiv fundamental. Această nouă măsură fiscală introdusă este un pas în față în ceea ce reprezintă corectitudinea și transparență. Este esențial ca toți cei care contribuie să cunoască importanța conformării și să acționeze în din punct de vedere legat, pentru a evita sancțiunile dure și neplăcute, potrivit Playtech.ro