Infofinanciar > Info > Românii pot beneficia de noi ajutoare de la stat! Sumele se ridică la 150.000 de euro
Info

Românii pot beneficia de noi ajutoare de la stat! Sumele se ridică la 150.000 de euro

Românii cu venituri modeste beneficiază de bani de la stat
Sursa foto: arhiva companiei

Prin intermediul Ministerului Energiei, românii care activează în industria HoReCa și IMM-urile pot primi vouchere. Valoarea acestora se ridică la 150.000 de euro. Totuși, există o condiție pentru a beneficia de acești bani. Sprijinul se poate oferi celor care doresc să lanseze proiecte de investiții prin Ministerul Energiei.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a transmis mai multe informații. El a subliniat faptul că vor crește sumele pe care statul român le oferă.

Beneficiile programului Electric Up 2024

Cu nu mult timp în urmă, oficialii din Guvern au aprobat ordonanța de urgență pentru implementarea Electric Up 2024. Prin intermediul acestui program, companiile care activează în domeniul HoReCa, de toate dimensiunile, dar și IMM-urile, au posibilitatea de a primi bani din partea statului.

La momentul respectiv, sprijinul financiar oferit de Executiv companiilor din sectorul HoReCa și IMM-urilor ajungea până la suma de 100.000 de euro. Acești bani vor putea fi direcționați către instalarea panourilor fotovoltaice. De asemenea și spre instalarea stațiilor de încărcare a mașinilor electrice și a sistemelor alternative de încălzire/răcire.

Modificarea ordonanței de urgență

Înainte de sărbătorile pascale ortodoxe, propunerea Ministerului Energiei, condus de Sebastian Burduja, pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență nr. 159/2020, în vederea lansării celei de-a doua ediții a programului Electric Up 2024, a primit aprobarea Guvernului.

Prin urmare, pentru cea de-a doua etapă a programului Electric Up 2024, Ministerul Energiei va aloca suma de 450 de milioane de lei. Proiectul în această fază se adresează persoanelor juridice românești din industria HoReCa și IMM-urile din diferite domenii de activitate.

Valoarea finanțării

În cadrul celei de-a doua ediții a programului Electric Up 2024, se observă o creștere a finanțării nerambursabile pentru companiile din sectorul HoReCa și pentru IMM-urile din România. De la pragul anterior de 100.000 de euro la 150.000 de euro, conform informațiilor furnizate de reprezentanții Ministerului Energiei.

Fondurile acordate de către stat sub formă de sprijin financiar vor fi direcționate către aceleași scopuri ca în prima ediție a programului Electric Up 2024. Este important de menționat că, în ceea ce privește panourile fotovoltaice, puterea instalată care poate beneficia de finanțare din partea statului poate ajunge până la 150 kW.

Ce spune Sebastian Burduja

„Întreprinderile mici și mijlocii, care reprezintă pilonii economiei românești, beneficiază de un impuls considerabil în direcția sustenabilității și eficienței energetice prin intermediul Programului Electric Up 2.

Prin alocarea a 450 de milioane de lei pentru a doua ediție a programului, se marchează o evoluție semnificativă în sprijinirea sectorului energetic durabil. Având în vedere interesul major pe care prima ediție a programului ElectricUp l-a stârnit în rândul mediului de afaceri, ne propunem să ridicăm acest program la un nivel superior”, a transmis Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Beneficiarii trebuie să îndeplinească o serie de condiții

Limita maximă a ajutorului financiar acordat este de 150.000 de euro per beneficiar. Statul român suportă până la 75% din cheltuielile eligibile. Restul de 25% reprezintă cofinanțare din surse proprii.

Pentru a fi eligibil pentru finanțare, proiectul de investiții trebuie să cuprindă mai multe elemente. Mai exact: un sistem de panouri fotovoltaice cu o putere instalată între 27 kWp și 150 kWp pentru consumul propriu. Și o staţie de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice și hibride plug-in. Trebuie să mai cuprindă și un sistem alternativ de încălzire/răcire, informează playtech.ro