Infofinanciar > Info > Românii au luat cu asalt farmaciile. Care au fost cele mai cumpărate medicamente
Info

Românii au luat cu asalt farmaciile. Care au fost cele mai cumpărate medicamente

medicamente bani (sursă foto: dreamstime)
Sursa foto: Dreamstime

Vânzările de medicamente în România sunt în creștere. Cu toate acestea, sistemul medical se confruntă cu probleme majore de finanțare.

Conform unui studiu al companiei de cercetare de piaţă Euromonitor International, piața medicamentelor din România a înregistrat o creștere susținută. Cel mai mult a crescut nișa de medicamente pentru răceală, tuse şi alergii. Valoarea acesteia a depăşit 1,1 miliarde de lei în 2023. Este o majorare cu 40% faţă de 2019, când valaorea a fost de 816 milioane de lei.

Potrivit studiului citat, „întoarcerea la normalitate duce la creşterea răspândirii virusurilor“. Pe de altă parte și reminiscențele post-pandemie i-au făcut pe români să cumpere produse pentru răceală şi gripă ca prevenţie pentru sezonul rece.

„Oamenii preferă aceste medicamente pentru că pot trata simptome multiple în acelaşi timp. Aceasta le permite să revină la activităţile zilnice mai uşor. Este, de asemenea, mai convenabil şi mai ieftin să cumpere o singură cutie de medicamente faţă de mai multe produse pentru tuse, nas înfundat sau durere“, se arată în studiul Euromonitor.

Pe de altă parte, în ultimele săptămâni, în România a fost depăşit numărul mediu de infecţii respiratorii din anii precedenţi. Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat recent stare de alertă epidemiologică.

Cele mai vândute medicamente

Conform sursei citate, cele mai vândute medicamente, după cota de piaţă, au fost cele companiile Haleon şi Reckitt Benckiser. Pe primele cinci locuri se află Parasinus, Nurofen, Theraflu, Strepsils şi Vibrocil.

Cele cinci produse farmaceutire au o cotă totală de piaţă de peste o treime (38,7%).

Printre primele 10 clasate, apar şi medicamente produse de două companii cu facilităţi de producţie în România. Este vorba de Sun Pharma, cu Faringosept, şi Biofarm, cu Bioflu.

Spitalele nu mai au bani de medicamente

Potrivit președintelui Colegiului Medicilor din România (CMR), Daniel Coriu, aproape o treime din spitalele din ţară au probleme financiare majore. Conform acestuia, unităţile medicale cumpără cantități limitate de medicamente. Multe dintre ele sunt la limită cu fondurile pentru plata utilităţilor sau a mâncării pentru pacienți.

„Noi funcționăm pe ceea ce se numește finanțare pe caz rezolvat. Iar aceste tarife nu au fost actualizate de aproximativ 15 ani. Vă pot da un exemplu de la mine din domeniul meu, pe hematologie. Rezolvarea unui unui episod de internare pentru pacient cu leucemie acută poate să ajungă undeva pe la 40-50.000 chiar 100.000 lei. Iar noi primim de la Casa Națională maxim 6.000 de lei. Deci restul trebuie să fie acoperit de spital. Nu există o o corelare directă cu costurile reale. Al doilea factor important este ceea ce ne marchează pe toți și anume inflația.“, a explicat președintele CMR, citat de antena3.

Conform sursei citate, costurile cu tratarea pacienţilor s-au triplat din cauza scumpirilor. Banii alocați spitalelor sunt destinați plății salariilor personalului medical și utilităților, iar restul pentru materiale sanitare și medicamente. Fondurile sunt însă insuficiente. Numeroase unităţi medicale susțin că acestea au scăzut cu până la 30%.