Infofinanciar > Info > Românii aruncă mari cantități de mâncare. Cât risipește un cetățean într-un an
Info

Românii aruncă mari cantități de mâncare. Cât risipește un cetățean într-un an

Rafturi mâncare, Sursă foto: Haihui în doi
Sursa foto: arhiva companiei

Românii aruncă mâncare în cantități semnificative. Aproximativ 50% din cantitatea de mâncare aruncată în fiecare an provine din gospodăriile oamenilor.

Conform informațiilor transmise de specialiști, pentru combaterea acestui lucru, se pot aplica unele măsuri simple. Una dintre acestea este achiziționarea de mai puține produse. Cel de-al doilea lucru pe care îl putem face este să uităm de ideea frigiderelor pline.

Economia salvează planeta

Există posibilitatea ca oamenii să facă economie și în același timp să salveze și planeta. Această lecție a fost învățată de o româncă, pe nume Gabriela. Acum, aceasta merge la cumpărături însoțită de o listă. De asemenea, nu aruncă la gunoi nici cea mai mică bucățică de mâncare.

„Ce aplic foarte bine este tehnica frigiderului cât mai clar, cât mai aerisit. Iar la sfârşitul săptămânii frigiderul trebuie să fie aproape gol. Avem compostul, adică resturile vegetale pe care putem să le punem deoparte. Aceste resturi pot să se transforme în câteva luni în aurul grădinarului”, sunt declarațiile acesteia.

Exemplul nu este împărtășit

Nu sunt mulți români însă care acționează în acest fel. La noi în țară, 40% din risipa alimentară este generată chiar de propriile noastre gospodării. În acest fel, în fiecare an, se aruncă 75 de kilograme de an dintr-o locuință. Adică trei sferturi din ceea ce mâncăm.

„Nu cumpăr mai mult decât pot să mănânc şi prefer să cumpăr mai des şi mai fresh”, sunt declarațiile unui localnic.

De cele mai multe ori sunt aruncate chiar alimentele pe care ar trebui să le mâncăm în fiecare zi.

Cele mai aruncate produse

„Avem pâinea, care cred eu că este printre cele mai aruncate, avem fructele care dacă nu le consumăm în 3-4 zile ajung aşa. Un sos de roşii, în general nu-l folosim pe tot. Şi va dezvolta floare şi gaz”, a transmis Fabius Antal, specialist în wellbeing.

Și bucătarii sunt de părere că inventivitatea ne ajută să reducem risipa alimentară.

„Dacă e vorba de verdeaţă, pot să fac un pesto de verdeaţă. La carne, uitaţi-vă la pachetele care au reducere în magazin. Dacă aţi luat foarte mult, încercaţi să vă pregătiţi carnea pentru micul dejun. Să o gătiţi la cuptor, la final puneţi un praf de usturoi şi aveţi un mezel”, a declarat Cezar Munteanu.

Diferențele menționate pe ambalaj

Un alt lucru la care românii trebuie să acorde atenția este diferența dintre termenul de garanţie şi termenul de expirare.

„În cazul produselor perisabile, pe care găsim expresia expiră la, este de reţinut faptul că produsele sunt sensibile şi nu este recomandat ca după dată să le mai consumăm. În schimb, în cazul produselor neperisabile. Nu-i nicio problemă să le consumăm şi după, a se consuma de preferinţă. Vorbim de paste, de biscuiţi”, a explicat Lidia Nica, director Executiv Romalimenta.

Anual, în țara noastră, sunt risipite aproape două tone și jumătate de milioane de alimente. Însă, recent a fost adoptată legea risipei alimentare. Prin intermediul acesteia comercianții au obligativitatea de a dona sau de a vinde accelerat mâncarea care se apropie de termenul de expirare, informează observatornews.ro