Infofinanciar > Info > România va da Austria în judecată? Declarațiile lui Marcel Ciolacu
Info

România va da Austria în judecată? Declarațiile lui Marcel Ciolacu

cresc-tensiunile-viena-bucuresti
sursa foto playtech.ro

Premierul Marcel Ciolacu a oferit noi detalii despre intenția de a da în judecată Austria dacă va continua să blocheze aderarea la Spațiul Schengen. Dacă în decembrie Austria va vota împotriva aderării României la Spaţiul Shengen, Guvernul României va ataca la Curtea de Justiție a UE (CJUE), a spus premierul Ciolacu.

„Eu cu certitudine, dacă în decembrie Austria va vota împotriva aderării României la Spaţiul Shengen, voi ataca la CJUE. Mai mult, eu doresc ca în acest demers, şi e un atac al statului român (..) eu vreau să am partener în acest atac pe care îl fac la CJUE, Consiliul European, care ne susţine şi a declarat, Parlamentul European, care susţine România şi a declarat, şi Comisia Europeană, care ne susţine şi a declarat”, a spus Marcel Ciolacu.

„În octombrie este prima şedinţă JAI, în decembrie aveam a doua şedinţă JAI, amândouă sunt sub preşedinţia Spaniei şi ţin legătura cu prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, în ceea ce priveşte trecerea pe ordinea de zi. Există toată deschiderea din partea primului ministru Pedro Sanchez şi toată susţinerea ca România să adere la Spaţiul Schengen”, a mai declarat premierul.

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a reafirmat că dorește să mențină vetoul împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, transmite Der Standard.

Austria apără veto-ul 

Oficialul austriac apără veto-ul împotriva României şi Bulgariei şi chiar ia în calcul controale extraordinare la graniţa cu Italia, având în vedere situaţia de pe insula Lampedusa, luată cu asalt de mii de imigranți.

„Extinderea poate fi pusă în aplicare doar atunci când protecţia frontierelor externe funcţionează. Acesta nu este momentul potrivit”, a subliniat el pentru „Kleine Zeitung”. El s-a referit la controalele temporare la frontierele dintre ţările Schengen, care sunt justificate, printre altele, de presiunea migraţiei la frontierele externe ale UE.

Fiecare an de întârzieri, estimează oficialii de la București, se traduce în pierderi de aproximativ doi la sută din produsul intern brut.  Cancelarul austriac nu are niciun fel de argument legal pentru a se opune aderării României la Schengen.

Cred că România poate contribui la rezolvarea problemelor legate de migrație, a declarat la Digi24 europarlamentarul PSD Victor Negrescu. Trebuie să epuizăm toate celelalte căi alternative, a spus Negrescu, el adăugând că dacă Austria se va opune, s-ar putea realiza acțiunea anunțată de premierul Marcel Ciolacu. „Sperăm ca într-un astfel de demers să avem alături de noi și Comisia Europeană și Parlamentul European pentru că acest lucru ar accelera procesul”, a spus europarlamentarul.