Infofinanciar > Info > România, țara bătrânilor. Asta cere asistență socială îndelungată
Info

România, țara bătrânilor. Asta cere asistență socială îndelungată

Ingrijire batrani
Foto: facebook.com

Îmbătrânirea populației se accentuează în România de la an la an. Numărul populației rezidente tinere de vârstă preșcolară și școlară continuă să aibă un trend descendent, potrivit Institutului Național de Statistică.

În prezent există aproximativ 3,7 milioane de persoane în vârstă de 65 de ani și peste. Ceea ce înseamnă aproape 20% din populația generală a țării.

În viitor, sistemul social va trebui să facă față unui număr tot mai crescut de persoane vârstnice. Persoane cu nevoie de îngrijire pe termen lung.

Persoanele vârstnice singure, cu funcționalitate limitată și cu dizabilități fac parte din grupuri vulnerabile. Dar nu este încă o evidență clară a acestora la nivel național, atrage atenția Radu Scripa, de la Agenția de Plăți și Inspecție Socială Bistrița-Năsăud.

Radu Scripa: ”S-a constatat că e necesară constituirea unei baze de date a beneficiarilor. Care bază de date să poată să asigure urmărirea fiecăruia dintre aceștia. De ce existau beneficiari în unele centre de care nu știe absolut nimeni?

Radu Scripa: ”La nivelul Serviciului Public de Asistență Socială, adică primăria, o să trebuiască să aibă un asistent social desemnat ca manager de caz pentru cel mult 50 de persoane vârstnice. Probabil legislația o să prevadă serviciile de îngrijire pe perioadă îndelungată”.