Infofinanciar > Info > România susține transportul cerealelor din Ucraina. Ciolacu vrea derogare de la UE
Info

România susține transportul cerealelor din Ucraina. Ciolacu vrea derogare de la UE

cereale ucraina
Sursă foto: Playtech.ro

Potrivit primului ministru al țării, România va extinde capacitatea principalului său port la Marea Neagră și a canalelor de navigație de pe Dunăre în termen de două luni pentru a ajuta Ucraina să își scoată cerealele din raza de acțiune a Rusiei. 

Financial Times a fost informat de Marcel Ciolacu că planul său va fi dus la îndeplinire indiferent de grevele rusești asupra porturilor ucrainene de pe malul românesc al Dunării. 

„Ucraina va avea aproximativ 40mn de tone de cereale pentru export în 2023”, a spus Ciolacu. „Pentru a facilita acest lucru, am mărit capacitatea atât în portul Constanța, cât și pe căile de acces către portul Constanța pentru a face acest lucru posibil. Ne-am mobilizat cât de bine am putut”. 

După ce Rusia a renunțat la un acord care permitea accesul grânelor ucrainene pe piețele globale prin Marea Neagră, România s-a angajat să îmbunătățească coridorul de transport maritim prin dragarea Dunării și îmbunătățirea instalațiilor portuare. De asemenea, Moscova a emis amenințări la adresa navelor comerciale care părăsesc porturile ucrainene, ceea ce a determinat devierea transporturilor pe Dunăre. 

România nu se teme de răspunsul Rusiei 

„Ne-am învățat bine lecțiile despre Rusia”, a spus Ciolacu. „Suntem la zero dependență față de energia sau resursele rusești. Sprijinul nostru pentru Ucraina este necondiționat”. 

În primul său interviu acordat presei internaționale de când a devenit prim-ministru, în iunie, Ciolacu a declarat că Bucureștiul nu se va lăsa intimidat de Moscova și și-a exprimat încrederea că apartenența țării sale la NATO va descuraja Rusia de la orice ostilitate directă. 

„Nu există niciun risc de securitate pentru România în acest moment”, a spus el. 

Capacitatea crescută a portului Constanța de la Marea Neagră și a altor rute va permite exporturilor de cereale ucrainene să se dubleze la 4 milioane de tone pe lună, a spus el. „Investițiile sunt în curs de desfășurare în canalul Sulina”, a adăugat el, referindu-se la principala rută maritimă de mare adâncime a României prin delta Dunării. 

În ciuda atacurilor repetate ale Rusiei asupra silozurilor de cereale ale Ucrainei din porturile Izmail și Reni de-a lungul Dunării, el a spus că există „soluții” – de exemplu, permițând navelor să tranziteze pe timp de noapte începând cu luna octombrie și crescând traficul de marfă la un minim de 14 nave pe zi. Dublarea dimensiunii barjelor, de asemenea, „înseamnă că Ucraina nu va trebui să folosească atât de mult depozitele de cereale”, a spus el. 

Planul este fezabil 

De asemenea, România va deschide mai multe puncte rutiere de trecere a frontierei și își va îmbunătăți infrastructura feroviară în stațiile de la granița cu Ucraina pentru a accelera transferul de mărfuri, a adăugat Ciolacu. 

România nu a spus nimic despre asistența militară acordată Kievului, dar Ciolacu a declarat că partenerii săi știau că Bucureștiul oferă mult mai mult decât ajutor umanitar și sprijin logistic. Țara este, de asemenea, implicată în pregătirea piloților ucraineni pentru a pilota o flotă tot mai mare de avioane de luptă F-16 donate de membrii NATO și așteaptă documentele necesare care să autorizeze începerea pregătirii lor. 

„Mă aștept să semnez protocoalele pentru piloți în următoarele zile, care este ultimul obstacol rămas”, a declarat el. „Logistica este în vigoare, în ceea ce ne privește”, potrivit Financial Times.

Creșterea cheltuielilor militare și de infrastructură legate de războiul din Ucraina are un impact asupra bugetului țării, a spus el. Banca centrală a României a estimat că deficitul bugetar va sări la 7,5% din produsul intern brut în acest an, cu mult peste ținta de 4,4%, și la 6,2% în 2022.