Infofinanciar > Info > Cod galben de inundații în România! Ce zone vor fi afectate de viituri
Info

Cod galben de inundații în România! Ce zone vor fi afectate de viituri

cod_portocaliu_inundatii- sursa foto romania TV
Sursa foto: arhiva companiei

În ziua de marți, 21 mai, reprezentanții Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) au emis  atenționare de tip Cod galben de inundații. Aceasta va fi valabilă până în ziua de miercuri, 22 mai, după-amiază.

Vizate sunt râurile din șapte bazine hidrografice și afluenții mici ai Dunării.

Ce vizează Codul galben

Acest Cod galben emis de hidrologi se referă la un risc de viituri sau creșteri rapide ale nivelului apei. Va fi nevoie de o vigilență sporită dacă se vor desfășura activități expuse la inundații.

„Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție”, informează reprezentanții INHGA.

Inundații în România

După cum au transmis hidrologii, în ziua de marți, 21 mai, începând cu ora 22:00 și până miercuri, 22 mai, la ora 16:00, există posibilitatea producerii de scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie. De asemenea, mai există și posibilitatea să existe viituri rapide, creșteri de debite și niveluri, cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție.

Vizate de Codul galben sunt următoarele cursuri de apă:

Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Gelmar (judeţele: Hunedoara şi Arad),

Bega – bazin amonte S.H. Făget şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Remetea (judeţul Timiş),

Timiş – bazin amonte S.H. Teregova şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Teregova – amonte S.H. Lugoj (judeţele: Caraş-Severin şi Timiş),

Pogăniş – bazin amonte de Acumularea Cadar Duboz, Bârzava – bazin amonte S.H. Moniom,

Caraş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior,

Nera – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior,

Cerna – afluenţii aferenţi sectorului aval de Acumularea Herculane (judeţul Caraş-Severin),

Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Desnăţui (judeţele: Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj),