Infofinanciar > Info > România se poate transforma într-un deșert. Atenționarea ministrului Mediului
Info

România se poate transforma într-un deșert. Atenționarea ministrului Mediului

romania, sursa arhi designe
sursa arhi designe

România trece în ultima perioadă prin momente destul de grele și îngrijorătoare din punct de vedere al vremii. Temperaturile se schimbă substanțial de la o zi la alta și oamenii nu mai știu la ce să se aștepte din punct de vedere meteorologic. Astfel, aceste schimbări bruște de temperaturi, de la caniculă la vreme rece și ploi torențiale poate avea multe efecte negative, atât din punct de vedere al sănătății oamenilor, cât și la nivel de plate, sol, agricultură.

Cele mai afectate sectoare de aceste schimbări climatice bruște sunt cele care depind de mediul natural. Fermierii au fost destul de îngrijorați în ultima perioadă de fluctuații de vreme, cu privire la ce se va întâmpla cu producția lor. Conform ministrului Mediului, toate aceste fenomene la extremă sunt un mare semnal de alarmă.

Schimbări climatice, un semnal de alarmă

Potrivit ministrului Mediului, țara se transformă într-un „deșert Sahara” la scară mai mică în unele zone ale țării din cauza variațiilor extreme de temperatură din fiecare zi și a schimbărilor climatice. Zona deșertică este cunoscută pentru schimbările bruște la nivelul temperaturilor care pot ajunge de la 45 de grade pe timp de zi, până la -10 grade noaptea. Astfel, conform specialiștilor, având în vedere fluctuațiile de temperatură din anumite zone ale țării noastre, se pare că ne apropiem de condițiile deșertului. Guvernul este preocupat în special de secetă, a cărei frecvență și gravitate a crescut în ultimii 20 de ani, potrivit ministrului Mediului, Mircea Fechet.

Ministrul a precizat că în această lună au fost înregistrate extrem de multe coduri de alertă, fie ele galbene, portocalii sau roșii, care au adus cu sine desfășurarea unor fenomene extreme. Așadar, conform oficialului, „sudul României se transformă într-un deșert Sahara și că în fiecare zi pierdem suprafețe însemnate de terenuri agricole” a explicat Fechet. „Măsurăm de 120 de ani și am avut în această lună 1.888 de coduri de alertă, fie că vorbim de cod galben, portocaliu sau roșu. În fiecare săptămână îmi spun colegii că avem un nou record” a declarat ministrul.

Potrivit acestuia, există diferențe extreme de la o zi la alta, dar și din punct de vedere al zonelor țării, înregistrându-se valori record în fiecare lună. Având în vedere calculele ANM, luna aceasta ar putea să fie cea mai caldă lună iulie din istorie. „Sunt diferențe extreme de temperatură între o zonă și alta a României, ceea ce ne face să ne gândim la schimbările climatice, la recorduri pe care în fiecare lună le stabilim, la posibilitatea ca această lună iulie să fie cea mai călduroasă lună iulie din istoria măsurătorilor pe care ANM le face.” a explicat Mircea Fechet.

Pierderi semnificative în agricultură

Potrivit ministrului Mediului, din cauza secetei, vor exista multe pierderi semnificative în agricultură, ce vor duce la recolte compromise. „Pe lângă aceste fenomene ne îngrijorează foarte mult seceta, pentru că, din punct de vedere statistic, secetele au crescut, și ca frecvență și ca intensitate, cu 29% în ultimii 20 de ani, ceea ce reprezintă o perioadă destul de scurtă raportată la lunga perioadă în care măsurăm. Asta înseamnă că avem pierderi semnificative în agricultură, recolte compromise, risc mai mare pentru incendii de vegetație și inclusiv lipsa apei, fie că vorbim de apă potabilă, ori pentru industrie sau irigații” a mai explicat ministru, conform Antena 3 .