Infofinanciar > Info > România ar putea produce armament pentru NATO. Un fost ofițer CIA face dezvăluiri
Info

România ar putea produce armament pentru NATO. Un fost ofițer CIA face dezvăluiri

armament-nato
Sursă foto: brookings.edu

James Acuna, un fost ofițer superior CIA, care a activat timp de două decenii în cadrul agenției, susține că România ar putea produce armament pentru NATO.

Un fost ofițer superior CIA afirmă că România are potențialul de a produce armament pentru NATO. Și totodată de a deveni un hub de apărare în Europa, unde ar putea deveni un lider regional.

James Acuna, care a lucrat timp de 20 de ani în cadrul Agenției centrale de informații a Statelor Unite, a comentat recent situația României în contextul conflictului din Ucraina.

„Rușii atacă orice port pot. Rușii au realizat că România e parte din acea ecuație privind transportul maritim în zona Mării Negre. Însă România e membră NATO. Și asta este ceva esențial. Iar dacă Rusia ar ataca România, toate celelalte țări din NATO ar răspunde. Nu cred că România e în vreun pericol imediat. Cu Republica Moldova este altă poveste, pentru că nu face parte din Uniunea Europeană. Acțiunile rușilor sunt previzibile. Rusia dorește mai întâi să destabilizeze o țară înainte de a o ataca. Au făcut asta în Ucraina timp de 20 de ani”, a explicat fostul ofițer CIA.

Producător de noi tipuri de armament pentru NATO

James Acuna a explicat că poziția țării noastre în regiune este solidă. El a argumentat că România are scutul antirachetă și parteneriate foarte puternice cu Statele Unite, dar și cu alte țări.

În acest context, Acuna a făcut o estimare asupra rolului pe care îl vom juca la nivel regional. „România va avea o mare importanță în regiune. România e granița NATO și a Uniunii Europene. România are o mare oportunitate de a fi un hub de apărare în Europa. România are mari oportunități pentru viitori investitori, inclusiv în sectorul militar. România poate fabrica noi tipuri de armament pentru NATO. România poate juca un rol de lider în Uniunea Europeană”, a precizat ex-ofițerul agenției.

Când va veni finalul lui Putin

Fostul ofițer CIA a prezentat și o perspectivă realistă asupra posibilității de încetare a războiului prin îndepărtarea de la putere a președintelui rus.

„Putin vrea să rămână la putere până moare. Putin nu are încredere nici în oamenii care îi asigură securitatea. Putin nu ar avea încredere nici dacă cineva dintre oamenii influenți din Rusia îl va asigura că dacă îi va lua locul ca președinte va fi protejat și va avea de exemplu un trai liniștit la Soci. Cel mai bun scenariu ar fi acela al unei succesiuni naturale la putere în Rusia. Însă, cum se spune, ai grijă ce îți dorești. Nimeni nu vrea un lider din FSB de exemplu”, a explicat James Acuna.

Expertul CIA a explicat și cum reacționează cei din anturajul apropiat al liderului de la Kremlin care doresc schimbarea. ” Ce faci în cazul în care conspiri și faci parte din cercul de apropiați puternici ai lui Putin? Apropiații săi își țin gura închisă. Caută oportunități pentru viitor. Dar trebuie să caute oportunități externe. Iar o asemenea oportunitate poate fi o înfrângere în Ucraina. Însă toate informațiile spun că acest lucru nu se întâmplă până acum. Ucraina nu câștigă, Rusia nu câștigă. Dacă te uiți la linia războiului în 2023, nu e departe de linia din 2014. Așa că ai un conflict prelungit unde nimeni nu câștigă. Și asta e oportunitatea ta să spui: «Putin e slăbit, vom face o lovitură de stat». Însă nu văd o asemenea oportunitate la ora actuală. Bineînțeles, cursul evenimentelor se poate schimba. Dar aș fi extrem de surprins dacă ar fi vreo lovitură de stat în următoarea perioadă în Rusia”, a mai declarat James Acuna, în cadrul interviului acordat pentru Adevărul.