Infofinanciar > Info > România, pe locul trei în topul celor mai mari exportatori de miere din UE
Info

România, pe locul trei în topul celor mai mari exportatori de miere din UE

Borcanele de miere trebuie etichetate cu țara de proveniență sursa foto: dreamstime.com
Foto: facebook

România se află pe locul trei în topul celor mai mari exportatori de miere din Uniunea Europeană. Asta după Spania și Germania, spun datele Eurostat publicate azi, de Ziua Mondială a Albinelor.

Pe de altă parte, apicultorii români se plâng că nu prea există piață de desfacere pentru mierea autohtonă. În plus, prețurile au scăzut și își vor acoperi cu greu cheltuielile.

Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine: ”Vemea ne-a devansat cu o lună comparativ cu anii anteriori, sperăm să fie producție mai mare de miere. Problema ar fi să găsească piață, să putem valorifica și această brumă de producție. De doi ani de zile piața este blocată, a început să scadă consumul și la nivel european. Se exporta între 10.000 și 15.000 de tone. Aproape jumătate din producția pe care o face România. Prețurile sunt derizorii. Între 6-8 lei a fost kilogramul de miere anul trecut. Asta pentru că intră miere din Ucraina, din China. Tot așa, la 6 lei, bătaie de joc pentru o miere românească de calitate”.

Apicultorii vor beneficia de ajutor de la stat de aproape 25 lei pentru fiecare familie de albine. Un soi de compensație ca urmare a războiului din Ucraina. Plățile se vor face până pe 30 iunie.