Infofinanciar > Info > România, pe drumul cel bun! Ministrul Justiției spune că „s-a muncit foarte mult” în 2022 pentru ridicarea MCV
Info

România, pe drumul cel bun! Ministrul Justiției spune că „s-a muncit foarte mult” în 2022 pentru ridicarea MCV

România, pe drumul cel bun! Ministrul Justiției spune că „s-a muncit foarte mult” în 2022 pentru ridicarea MCV
sursa foto gandul.ro

Comisia Europeană a anunțat ieri ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV)  impus României în 2007, odată cu aderarea la UE. Condițiile cerute de EU cu privire la transparența în justiție și statul de drept au fost împlinite, se arată în raportul comisiei.

Acesta este un moment important pentru România, deoarece arată că țara este cu un pas mai aproape și de aderarea în spațiul Schengen. Decizia Comisiei a venit ca urmare a monitorizării atente a situației, în special în cazul justiției, care a conchis că România a atins cerințele stipulate anterior și este pregătită pentru următorul pas. Anunțul a fost făcut ieri de președintele Klaus Iohannis.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a vorbit ieri despre eforturile din cadrul ministerului său pentru rezolvarea problemelor la care MCV-ul făcea referire și a susținut că retragerea acestuia a venit în urma unei analiza la fața locului a Comisiei.

Eforturile din Justiție

„S-a muncit foarte mult în acest an. Vorbesc strict din perspectiva Ministerului Justiției. Nu uităm că am început foarte devreme, în ianuarie, cu elaborarea legii privind desființarea SIIJ. Până la sfârșitul lui februarie legea era trecută prin Parlament.

Apoi, sigur, au fost cele trei legi ale justiției, legi monumentale, voluminoase, complexe, care au rezolvat problemele ridicate nu numai de mecanismul de cooperare și verificare, ci și de sistemul judiciar în anii anteriori”, a declarat Cătălin Predoiu, pentru Antena 3 CNN.

În mod oficial, nu există nicio legătură între ridicarea MCV-ului și aderarea la Schengen, dar se consideră că România a dat dovadă că instituțiile sale sunt capabile să se ridice la standardele Uniunii Europene, fapt ce arată că suntem pregătiți și pentru aderarea la zona de liberă trece, astfel că au fost deja îndeplinite condițiile necesare aderării.

„Este o discuție care s-a născut în plan european. România a venit totdeauna cu contraargumente. Toate ministerele de linie – Ministerul de Interne, Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Externe – cu privire la faptul că nu ar exista o conexiune, dar nu poţi să ignori realitatea. Realitatea este că în dezbaterea politică la nivel european și în dezbaterea diplomatică, instituțională, se discută în aceşti termeni și din această perspectivă era esențial ca acest raport să fie unul pozitiv, afirmă ministrul.

Ministrul a fost întrebat dacă, în urma raportului pozitiv înaintat de Comisia Europeană, Olanda își va schimba poziția cu privire la aderarea României la Schengen.

Olanda într-adevăr a ridicat totdeauna problema unui raport pozitiv în cadrul mecanismului de cooperare și verificare. Ei bine, acest raport pozitiv este astăzi pe site-ul Comisiei Europene și eu sper ca acest lucru să conteze”, a răspuns. Predoiu.

România a atins obiectivele cerute de UE

Mecanismului de Cooperare și Verificare a fost impus României pentru a ajuta la dezvoltarea, eficacitatea și transparența sistemului judiciar, la anumite instituții-cheie în domenii precum integritatea și lupta împotriva corupției la toate nivelurile și la prevenirea acesteia. Potrivit raportului, Comisia consideră că România și-a atins obiectivele stabilite și a ajuns la nivelul de dezvoltare în conformitate cu standardele cerute de UE.

”România și-a demonstrat deja angajamentul ferm de a lucra în contextul ciclului anual al raportului privind statul de drept și continuă să coopereze în mod constructiv în acest cadru. În paralel, Planul de redresare și reziliență al României a permis, de asemenea, stabilirea unor jaloane specifice pentru realizarea de progrese.

Comisia este încrezătoare că, acum, odată cu adoptarea principalelor etape finale, cooperarea și monitorizarea sistemului judiciar și a politicilor anticorupție din România pot fi continuate în cadrul raportului privind statul de drept și al altor elemente consacrate ale setului de instrumente privind statul de drept care se aplică tuturor statelor membre”, se arată în raportul Comisiei Europene, ultimul MCV al României.