Infofinanciar > Info > România, cel mai mare producător de gaze din Europa în 2027. Accelerează investițiile în sectorul energetic
Info

România, cel mai mare producător de gaze din Europa în 2027. Accelerează investițiile în sectorul energetic

gaze naturale (sursă foto: Panorama.ro)
sursa foto: arhivă

Începând cu 2027, România va deveni cel mai mare producător de gaze din Europa. Asta  datorită proiectului Neptun Deep, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la cea de-a 8-a ediție a evenimentului „Black Sea and Balkans Security Forum”. Burduja a subliniat că România accelerează investițiile în sectorul energetic, punând accent pe interconexiunile energetice esențiale și modernizarea infrastructurii energetice.

Ministrul a menționat că proiectul Suceava – Bălți, o interconexiune prioritară, va fi finalizat până în 2027. Transelectrica este responsabilă pentru acest proiect, precum și pentru o a treia linie de la Gutinaj la Strășeni, aproape de Chișinău. Investițiile sunt cruciale pentru a reduce dependența Republicii Moldova de interconectarea de sud cu Găgăuzia și Ucraina.

România joacă un rol de lider în regiune. Facilitează discuțiile și implementarea unui flux inversat în coridorul vertical. Totul pentru a alimenta Moldova, Ucraina și Europa Centrală cu gaze din terminalul din Turcia, prin Grecia. Proiectul Neptun Deep, în care Romgaz, o companie majoritar deținută de stat, are un rol esențial, va face ca România să devină principalul producător de gaze din Europa. Investițiile în acest proiect au ajuns deja la un miliard de dolari, cu aproape 90% din contracte semnate.

Investiții semnificative ale României

Ministrul Burduja a evidențiat și alte investiții semnificative ale României în modernizarea rețelei energetice. România a accelerat capacitățile suplimentare de producție, având peste 3.000 de megawați de energie pe gaze, inclusiv 1.700 megawați la Mintia și 1.300 megawați la Gorj. În Craiova, centralele de cogenerare moderne fac parte din acest efort, iar proiectul de la Iernut este aproape finalizat, cu termen limită pe 2 decembrie.

„Am început să accelerăm pe capacități suplimentare de producție. Pe gaze, cred că avem peste 3.000 de megawați, din care 1.700 megawați în Mintia și cam 1.300 de megawați la Gorj, cu Complexul Oltenia, Ișalnița, centrale de cogenerare moderne în Craiova. Iernut e aproape gata, nu vreau să spun gata, dar pot să spun asta în 2 decembrie, sper, pentru că acela este termenul lor limită”.

Finanțări în energia solară și eoliană

România a finanțat circa 10 gigawați de energie solară și eoliană în mandatul actual. A demonstrat, astfel mobilizarea pieței private prin fonduri și granturi. Burduja a afirmat că aceste investiții vor transforma România în cel mai important producător de energie din regiune. Totuși, rămâne de făcut mult pe partea de stocare și modernizare a rețelei. Până acum, România a investit aproximativ un miliard de euro. Țara nostră speră la încă o jumătate de miliard de euro până la sfârșitul anului, prin Mecanismul de modernizare.

În opinia ministrului, Rusia este propriul său cel mai mare dușman, subminându-și cea mai eficientă armă împotriva Europei – șantajul energetic. Investițiile și strategiile României în domeniul energetic sunt menite să consolideze independența și reziliența energetică a țării și a regiunii în fața presiunilor externe, potrivit Profit.ro.