Infofinanciar > Info > România, mai aproape de Schengen. 526 de voturi ,,pentru”
Info

România, mai aproape de Schengen. 526 de voturi ,,pentru”

Parlamentul României
Sursă foto: Calea Europeană

Plenul Parlamentului European a votat o nouă rezoluție pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație european.

Euro-deputații au solicitat aprobarea Consiliului European și au accentuat ideea că situația actuală „este instrumentalizată de propaganda anti-UE, inclusiv propaganda rusă”.

O nouă rezoluție votată de PE

Noua rezoluție a fost votată miercuri, 12 iulie, în plenul Parlamentului European, cu 526 voturi „pentru”, 57 voturi „împotrivă” și 42 „abțineri”. Eurodeputații au accentuat faptul că se subminează capacitatea UE de a-și promova valorile și buna guvernanță în țările din afara Uniunii Europene (UE).

Daune aduse mediului în 2011

Rezoluția votată a solicitat încă o estimare a pierderilor financiare, câștigurilor nerealizate și daunelor aduse mediului pe care România și Bulgaria le-au suferit din iunie 2011 din cauza „deciziei negative și nejustificate” în ceea ce privește alăturarea în spațiul Schengen, dar și o analiză a opțiunilor de compensare a pierderilor financiare.

Refuzarea intrării în spațiul Schengen fara justificări juridice

Textul rezoluției prezintă că cele două state „au demonstrat deja respectarea criteriilor necesare, îndeplinirea efectivă a obligațiilor impuse de acquis-ul Schengen și contribuția pozitivă pe care o au deja la funcționarea spațiului Schengen” .

Reprezentanții PE și-au exprimat „regretul profund cu privire la rezultatul deliberărilor Consiliului din 8 decembrie 2022, în urma cărora a fost refuzată aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen, fără să fi fost prezentată nicio justificare de natură juridică legată de criteriile de aderare; consideră că acest rezultat a fost motivat mai degrabă de campanii politice naționale decât de criteriile efective de aderare”.

Alte solicitări ale rezoluției

Rezoluția mai „solicită tuturor statelor membre să își îndeplinească obligația de cooperare loială cu România și Bulgaria în ceea ce privește aderarea acestor două state membre la spațiul Schengen, în conformitate cu articolul 4 alineatul (3) din TUE”

Și aceasta „ia act de faptul că niciun stat membru nu ar trebui să încalce în mod arbitrar drepturile altor state membre, inclusiv drepturile întemeiate ale acestora de a adera la spațiul Schengen odată ce sunt îndeplinite criteriile”.

Subiect cu prioritate

Eurodeputații au împins de la spate Comisia „să analizeze toate procedurile posibile pentru a apăra dreptul la liberă circulație al cetățenilor români și bulgari” și „subliniază necesitatea de a analiza posibilitățile actuale și potențiale viitoare de a sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene”, invitând Președinția spaniolă a Consiliului să acorde o prioritate deosebită acestui subiect și să programeze un vot pe această temă în 2023”, dar și „Consiliul să ia măsuri pentru a evita utilizarea abuzivă a dreptului de veto”, conform adevarul.ro.