Infofinanciar > Info > România, lider regional în sectorul energetic. CE a aprobat o nouă schemă de finanțare
Info

România, lider regional în sectorul energetic. CE a aprobat o nouă schemă de finanțare

Criza energetică în Europa a fost învinsă. România nu a ajutat prea mult
sursă foto: stirileprotv.ro

România are capacitatea de a fi un lider regional din punct de vedere al sectorului energetic. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a venit cu o veste foarte bună pentru țara noastră. Comisia Europeană a aprobat o nouă schemă de finanțare. Fonduri ce vor fi folosite pentru dezvoltarea României și consolidarea statutului.

România a primit o nouă oportunitate. Aprobarea CE în vedere schemei de finanțare va permite țării noastre să continue să exporte energie. Potrivit ministrului Energiei, este vorba despre un ajutor de trei milioane de euro. Bani ce vor fi folosiți pentru tranziția energetică a țării.

România, lider regional în sectorul energetic

A fost anunțată o veste bună pentru România. Comisia Europeană a aprobat o nouă schemă de ajutor, a cărei valoare se ridică la trei milioane de euro. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că schema de finanțare a CE va permite României să își mențină exporturile de energie. Dar și să își consolideze poziția de lider regional în sectorul energetic.

„România a devenit anul trecut, după mulţi ani, net exportator de energie. Şi vom continua să exportăm, România consolidându-şi statutul de lider regional în sectorul energetic” a spus ministrul Energiei.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului, programul destinat României de contracte pentru diferența de 3 milioane de euro are un scop clar. Mai exact, acești bani vor avea rolul de a sprijinii instalațiile eoliene şi solare fotovoltaice pe uscat. Obiectul central al schemei de ajutor este de a facilita stimularea tranziției către o economie net zero. 

Finanțare de trei milioane de euro

Comisia Europeană are în vedere susținerea țărilor pentru o tranziție către energia verde. Astfel, CE a alocat trei milioane de euro României, în scopul de a sprijini tranziția și atingerea obiectivelor blocului comunitar. Acești bani vor proveni din Fondul pentru Modernizare.

De asemenea, reprezintă cea mai mare investiție pentru tranziția energetică a României, fiind facilitați 5000MW energie verde. Dintre care 3000 MW parcuri solare şi 2000MW parcuri eoliene. Ministerul Energiei a anunțat că va fi realizată o procedură publică, competitivă și transparentă. În scopul de a fixa prețul de vânzare al acestei energii generate prin investiții.

Facturi mai mici la energie

Sebastian Burduja a precizat că aceste investiții vor aduce multe beneficii românilor. Care se vor putea bucura de un preț mai mic la energie electrică. „Pentru toţi românii, aceste investiţii înseamnă un preţ mai mic al energiei electrice pe termen mediu şi lung, un aer mai curat şi o producţie mai mare de energie” a explicat ministrul Energiei.

Oficialul a explicat că aceste investiții reprezintă o victorie pentru România. Deoarece a fost îndeplinit un nou jalon din PNRR. „Mulţumesc întregii echipe care a reuşit această victorie pentru România. Este un nou jalon PNRR îndeplinit şi, de departe, cel mai important sprijin acordat până acum de România producţiei de energie verde. Am făcut un calcul rapid. În mandatul meu de ministru al energiei, am sprijinit investiţii cu o valoare de peste 15 miliarde euro în sectorul energetic românesc” a declarat Sebastian Burduja, conform Agerpres .