Info

România, în sfârșit în top! În ce domeniu excelează acum țara noastră

romania imobiliare playtech.ro
sursă foto: playtech.ro

Ultimele cifre Eurostat din domeniul imobiliar de la nivelul întregii Uniuni Europene pun țara noastră pe locul al doilea după datele raporate pentru luna iulie. Acest clasament face referire la  evoluția lucrărilor de construcții în ritm anual. Astfel, volumul integral al lucrărilor de construcții din România a crescut, în timpul perioadei respective, cu un procent de până la 8,3% față de aceași perioadă a anului trecut.

La acest capitol, am fost depășiți doar de Slovenia, unde s-a înregistrat un procent de 28,5% privind creșterea anuală. Însă, în ciuda acestor date în creștere, în ritm lunar, activitatea din construcții pe piața din România a scăzut cu 1,2%.

Datele Eurostat mai arată faptul că în zona euro cifrele legate de lucrările de construcții au crescut, în ritm anual, cu 1,5%. La nivelul Uniunii Europene, însă, avansul a fost unul mai încetinit, atingându-se pragul de 1,3%. Lente sunt, în ritm lunar, și lucrările de construcții, unde cifrele raportate au arătat o creștere de doar 0,3% în zona euro și cu 0,2% în întreaga Uniune Europeană, potrivit informațiilor profit.ro.

Piața imobiliară. 2023. România

Mai mulți specialiști și anliști din economie, dar și din industrie, au vorbit în ultimii ani despre decăderea acestui domeniu de activitate privind țara noastră. În ciuda acestor informații, prețurile de pe piața imobiliară au continuat să prezinte o creștere semnificativă, atât în ceea ce privește costul unei case, cât și al unui apartamente, dar mai ales la terenurile construibile.

Astfel, cei de la gsp.ro prezintă cele 4 motive principale pentru care piața imobiliară este și va fi în creștere în anul ce urmează:

„1. Piața de capital din România nu a câștigat încă o încredere suficientă în rândul românilor, prin urmare aceștia găsesc în domeniul imobiliar singurul loc sigur și profitabil în care să-și investească pe termen mediu și lung banii.

2. Veniturile pasive rezultate din chirii fac din investiția imobiliară una foarte atractivă. Chiar dacă la un moment dat, pe termen scurt, prețurile imobilelor scad, chiriile aduc în continuare venituri proprietarilor.

3. Inflația, în continuă creștere, determină o direcție a investițiilor în proprietăți imobiliare.

4. Impozitele relativ mici, în comparație cu toate țările din Uniunea Europeană., pe proprietatea imobiliară cât și impozitul pe venitul obținut din chirie, fac din domeniul imobiliar o atracție constantă pentru investitori”.

În România există lux?

„În România totul se promovează ca şi de lux. Dacă eşti cumpărător şi cauţi un apartament normal, îţi este foarte greu de găsit în promovarea proiectelor rezidenţiale”, spune specialistul în imobiliare, Georgian Marcu.

Chiar și așa, aceste case de lux dau dovadă că își merită titulatura, potrivit celor spuse de agenții imobiliari. Totul se datorează finisajelor lucrărilor „care nu sunt nici măcar premium, ci de lux”. Astfel, o garsonieră de 33,45 metri pătrați a ajuns să coste 50.000 de euro la periferia orașului. Specialiștii în imobiliare sunt de părere că extrem de puține proiecte care există în România sunt cu adevărat „de lux”.