Infofinanciar > Info > România, în derapaj economic? Ce riscuri ascund planurile Guvernului pentru 2024
Info

România, în derapaj economic? Ce riscuri ascund planurile Guvernului pentru 2024

România, în derapaj economic? Ce riscuri ascund planurile Guvernului pentru 2024
sursa foto arhiva companiei

România, în derapaj economic? Guvernul României își conturează scenariile bugetare pentru anul viitor, iar acestea par să depășească așteptările Europei și Statelor Unite. În timp ce alte țări adoptă o abordare precaută în privința situației economice și încearcă să limiteze cheltuielile, la noi se discută despre măsuri de amploare, precum majorări ale pensiilor și salariilor, pentru întregul an 2024.

Experții în economie indică că abia spre finalul anului viitor s-ar putea crea condițiile pentru creșterea alocărilor bugetare, în contrast cu discuțiile la nivel local despre cheltuieli semnificative pe parcursul întregului an 2024.

Guvernul român afirmă că o parte semnificativă din fondurile bugetare vor proveni din reducerea evaziunii la TVA. Cu toate acestea, specialiștii în domeniul economic consideră această ipoteză drept neverosimilă. Desigur, există evaziune fiscală în țară, însă taxa pe valoarea adăugată se aplică preponderent consumului. Aproximativ 80% dintre cetățeni fac achiziții de la lanțurile mari de magazine și primesc bon fiscal.

Evaziunea la TVA în acest sector este practic inexistentă. În plus, majoritatea veniturilor statului provin de la populație (80%). Doar 20% de la companii, întrucât multe dintre acestea sunt mari corporații internaționale care plătesc impozitul pe dividente în țările lor de origine.

O posibilă soluție pentru consolidarea bugetului ar fi reducerea semnificativă a cheltuielilor publice. Aceast lucru pare dificil de realizat, având în vedere apropierea anului electoral, scrie Antena3.