Infofinanciar > Info > România, o groapă de gunoi? Ilegalitățile sunt la ele acasă
Info

România, o groapă de gunoi? Ilegalitățile sunt la ele acasă

gunoi românia (Sursă foto: eco-romania.ro)
sursă foto: arhiva companiei

La momentul de față, România prezintă o problemă destul de gravă în ceea ce înseamnă deșeurile. Chiar dacă importul gunoaielor este interzis prin lege, în România sunt aduși saci întregi cu deșeuri. Ajung la noi în țară căci în acte figurează ca produse reciclabile.

Potrivit autorităților din sfera mediului, importul „mascat” de gunoi reprezintă o afacere profitabilă. Pe an, se vorbește despre o sumă ce depășește 500 de milioane de euro. În acest sens, pe teritoriul țării noastre au apărut companii care aduc haine, mobilier și electrocasnice second-hand. Însă, acestea s-ar ocupa și cu baterii și componente auto, împreună cu deșeuri menajere și reziduuri din industria textilă, declarate ca materiale reciclabile.

Iar în momentul în care aceste produse părăsesc țara noastră și se îndreaptă spre statele străine, sacii de gunoi sunt declarați ca deșeuri. Pe traseu, documentele de însoțire sunt schimbate și devin reciclabile. „În teorie, importul intracomunitar de deșeuri e interzis, nu poți aduce gunoi de la alte state. Dar se găsesc portițe, iar noi am fost în punctele de frontieră, ca să filmăm aceste tertipuri”, spune Rareș Năstase, jurnalist de investigații la PRO TV.

„Una e în acte, alta în remorcă sau în containerul de pe vapor. Saci care pleacă din țări străine ca deșeuri, se schimbă, în documentele de însoțire, pe traseu, și devin produse refolosibile. Pot spune că românii sunt inventivi, așa că există numeroase cazuri în care deșeuri de la alții pătrund la noi. Și apoi le vedem îngropate, incinerate, aruncate peste tot. E un atentat la sănătatea noastră, a tuturor”, a mai declarat Rareș Năstase în cadrul investigației realizate, citează b1tv.ro.