Infofinanciar > Info > România o să devină cel mai important hub energetic din UE. Ce a declarat ministrul Energiei
Info

România o să devină cel mai important hub energetic din UE. Ce a declarat ministrul Energiei

România o să devină cel mai important hub energetic din UE
Sursă foto: idevice.ro

România se afirmă ca o putere influentă în sectorul energetic, prin lansarea unor proiecte ambitioase de explorare a gazelor offshore. Extinderea capacității nucleare și noi investiții în sursele regenerabile de energie.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, subliniază că obiectivul țării este să devină un lider în acest domeniu pentru întreaga regiune a Europei de Sud-Est. Totuși, el atrage atenția că această aspirație trebuie să fie fundamentată pe principiul „trilemei energetice”. Asigurarea securității energetice, menținerea unor prețuri competitive și protejarea mediului înconjurător.

România se remarcă printr-o diversitate impresionantă a sursei de energie. Include centrale hidroelectrice, capacitate semnificativă de producție a energiei regenerabile, rezerve proprii de combustibili fosili. O tradiție în domeniul energiei nucleare și o redusă dependență de importuri de energie, înregistrând doar 10,9% în 2021. Strategia pe termen mediu și lung vizează utilizarea gazului și energiei nucleare ca surse de energie de bază, pentru a compensa fluctuațiile în producția de energie regenerabilă și pentru a dezvolta capacități de stocare adecvate, conform digi24.ro.