Infofinanciar > Opinii > România, deficit de 600.000 de specialiști IT. Cum poate ajunge o companie la o rată de retenție de 80%?
Opinii

România, deficit de 600.000 de specialiști IT. Cum poate ajunge o companie la o rată de retenție de 80%?

Mihai Secara
Foto: Arhiva personala

Unele dintre cele mai mari companii tech din lume, printre care Google, Meta, Amazon, Twitter sau Oracle, au anunțat în ultimul an disponibilizări în masă, în răspuns la inflația crescută și la riscul intrării economiei americane în recesiune. În economiile emergente însă, cum este și cazul României, specialiștii IT reprezintă în continuare o resursă rară, țara noastră confruntându-se cu un deficit de 600.000 de profesioniști.

Când piața nu se reglează singură iar cererea rămâne, vreme de mulți ani, mai mare decât oferta disponibilă, companiile au de ales între a deveni inventive sau a pune lacătul la ușa de la intrare.

România reprezintă o piață căutată pentru outsourcing și dezvoltare de software, bucurându-se de o infrastructură competitivă și de o forță de muncă bine pregătită dar, în același timp, ieftină. Pentru a nu pierde contracte și a nu rata etape de scalare, companiile de IT au investit din ce în ce mai mult în dezvoltarea de programe de training și specializare la locul de muncă. După câțiva ani de implementare a acestor programe, putem trage linie pentru a analiza rezultatele.

Rată de retenție de 80% pentru academia internă de IT dezvoltată de htss

High-Tech Systems and Software este o companie fondată în 2012, specializată în furnizarea de soluții software de business pentru industria de Sănătate. Cu peste 1.000 de clienți în 11 țări din Europa Centrală și de Est, portofoliul companiei a crescut rapid. La scurt timp însă de la lansarea pe piață, rapoartele noastre interne de business intelligence identificau riscul de a ajunge la un anumit platou, nu din cauza poziționării în piață, a modelului de business sau a cererii pentru produsele noastre, ci din cauza numărului de specialiști IT disponibili pe piața muncii.

Pentru a preîntâmpina această problemă, htss a început să lucreze la dezvoltarea unei Academii interne de IT, pe care a lansat-o la doar 2 ani distanță de la lansarea companiei. Așadar, în doar 24 de luni de existență, htss și-a creat un funnel propriu de specializare și recrutare, în răspuns la criza generală de specialiști IT de pe piață.

 Actualul CTO al htss, absolvent al primei grupe din Academia internă de IT

Proiectul pilot al Academiei interne de IT a fost implementat în 2014. Prima grupă de trainees a fost formată din 6 tineri și a reprezentat un real succes, având în vedere că, aproape un deceniu mai târziu, trei dintre ei încă lucrează alături de noi, ocupând roluri importante în companie. Unul dintre aceștia, Dragoș Andrei Niculai, ocupă chiar poziția de Chief of Technology (CTO) în cadrul htss, în vreme ce Silviu Constantin Crețuși Marian Florin Ciubuc ocupă poziții de software architects.

De atunci și până în prezent, Academia internă de IT a htss organizează, anual, noi grupe de internship. Fiecare grupă este formată din maxim 10-15 tineri iar programa pe care o urmează este influențată de mai mulți factori, precum: standardele de referință din industrie, viitoarele cerințe de competențe, obiectivele organizaționale, feedback-ul angajaților, aspirațiile individuale.

După o perioadă plină de cursuri și workshopuri, absolvenții Academiei interne de IT parcurg un test și, în urma rezultatului obținut, sunt alocați în echipe. Fiecare intern care primește din partea noastră o ofertă de angajare beneficiază, de asemenea, de suport constant din partea unui tutore dedicat, care se va asigura de learning path-ul său.

Uitându-ne în spate și trăgând linie putem spune că decizia de a dezvolta o Academie internă de IT nu doar că ne-a ajutat să preîntâmpinăm apariția unui platou de creștere a businessului, dar ne-a scos în cale unii dintre cei mai apreciați membri actuali ai echipei, pe care nu i-am fi cunoscut dacă ne rezumam la metodele clasice de recrutare.

Ce am învățat prin dezvoltarea Academiei interne de IT din cadrul htss?

În loc de concluzii, aș vrea să închei articolul de față cu o serie de învățăminte pe care le-am asimilat ca urmare a implicării mele în cadrul Academiei interne de IT a htss.

  • Un program de training intern oferă experiențe de învățare personalizate și relevante pentru angajați, ceea ce duce la îmbunătățirea performanțelor și la creșterea gradului de retenție.
  • Acesta asigură coerența standardelor de formare, oferă soluții eficiente din punct de vedere al costurilor, stimulează implicarea angajaților și creează oportunități de avansare în carieră în cadrul organizației.
  • Beneficiile de mai sus contribuie la o forță de muncă mai calificată și mai motivată, îmbunătățind în cele din urmă succesul organizațional general.
  • Pentru a dezvolta un program intern de training eficient este important să se evalueze nevoile de formare, să se stabilească obiective clare, să se conceapă programul cu o varietate de metode, să se utilizeze expertiza internă, să se încorporeze elemente interactive, să se ofere resurse și sprijin, să se evalueze, să se adapteze și să se pună accent pe îmbunătățirea continuă.
  • Pentru a promova programul de formare internă în cadrul organizației, sunt esențiale o comunicare eficientă, promovarea internă, sprijinul și aprobarea managerilor, precum și recunoașterea și promovarea continuă. Aceste strategii încurajează angajamentul angajaților, participarea și o cultură a învățării continue.
  • Măsurarea eficienței unui program de training intern este esențială pentru a asigura impactul acestuia asupra dezvoltării angajaților și a succesului organizațional. Printre instrumentele de evaluare care pot fi folosite se numără: sondajele de opinie aplicate participanților, evaluările de dinaintea și de după formare, demonstrațiile de competențe și analiza impactului asupra organizației.
  • Continuitatea programului de formare internă este vitală pentru succesul pe termen lung al acestuia. Prin stabilirea unei foi de parcurs pentru formare, evaluarea periodică a nevoilor, acceptarea feedback-ului, menținerea la curent cu tendințele din industrie, valorificarea tehnologiei, investiția în dezvoltarea formatorilor, colaborarea cu experți în domeniu și evaluarea și revizuirea constantă a programului, putem crea un program de formare dinamic și eficient, care evoluează odată cu nevoile în schimbare ale companiei și ale angajaților.

Despre Mihai Secara:

 Mihai ocupă poziția de Software Architect în cadrul htss, fiind responsabil de asemenea cu implementarea și dezvoltarea programului: htss Academy.  În căutare constantă de creștere și dezvoltare, Mihai adoptă cu entuziasm tehnologiile emergente și este mereu la curent cu cele mai noi tendințe și cele mai bune practici din industrie.

Dorința sa de a învăța îl împinge să exploreze noi limbaje de programare, cadre și metodologii, ceea ce îi permite să se adapteze și să rămână în frunte într-un domeniu în continuă schimbare. Dincolo de eforturile sale profesionale, Mihai este motivat de pasiunea sa pentru sport. El găsește o sursă de inspirație lumea sportului, prețuind lecțiile valoroase pe care le transmite – munca în echipă, disciplina și determinarea. Dar, mai presus de toate, Mihai își prețuiește familia. Apreciază sprijinul și dragostea pe care aceștia i le oferă, iar prezența lor îi reamintește în mod constant ce contează cu adevărat în viață. Dedicându-și timp celor dragi, Mihai găsește echilibru și împlinire, ceea ce îi permite să abordeze munca sa cu energie și concentrare maximă.

 High-Tech Systems & Software (htss) este o companie ICT specializată în furnizarea de soluții software de business. Înființată în 2012, htss și-a dezvoltat rapid portofoliul de clienți datorită preocupării pentru inovare, suport rapid și de calitate. Astăzi, portofoliul companiei numără peste 1.000 de clienți din 11 țări, printre cele mai căutate soluții proprii fiind telemedica – soluție de telemedicină; omnimedica – solutie software pentru clinici si spitale; shiftin – software de planificare automată a turelor de lucru sau mindclass – platformă de e-learning.