Infofinanciar > Info > România, la coada clasamentului. Productivitatea angajaților români este de trei ori mai mică decât media europeană
Info

România, la coada clasamentului. Productivitatea angajaților români este de trei ori mai mică decât media europeană

buget imm infotva.manager.ro i
sursa foto arhiva

România excelează în multe domenii la nivel european. Dar, anumite date surprind o realitate îngrijorătoare. Unele statistici plasează țara noastră la coada Europei. Acest lucru este valabil și în cazul datelor legate de productivitate. Potrivit informațiilor, angajații români au o productivitate de trei ori mai mică față de media europeană.

În plus,  România are cea mai mică pondere de IMM-uri la mia de locuitori dintre toate statele europene. Această statistică este îngrijorătoare, având în vedere că acest sector reprezintă un motor economic al țării.

România, la coada clasamentului european

România se află încă pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește numărul de IMM-uri care își desfășoară activitatea, raportate la mia de locuitori. Avem în prezent 540.000 de astfel de structuri. Iar productivitatea angajaților este, conform datelor, de aproximativ 15.000 de euro anual. Această cifră fiind de trei ori mai mică decât media europeană. Potrivit experților, țara noastră nu are masa antreprenorială suficientă pentru a face față piețelor europene.

„Ştim că în România avem un portofoliu de aproximativ 540.000 de întreprinderi şi, aşa cum s-a învăţat la şcoală, ne uităm la acestea mai întâi cantitativ, structural şi calitativ. Cantitativ, spunem că avem 540.000 de companii şi constatăm apoi că IMM-urile, raportat la numărul de locuitori, ne poziţionează tot pe ultimul loc din Europa, şi că în cazul Cehiei există de vreo trei ori mai multe IMM-uri la mia de locuitori” a spus Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Calitatea motorului economic

Potrivit expertului, motivul din spatele acestui rezultat îngrijorător este structura deficitară. Mai exact, 35% dintre IMM-urile românești au capital negativ și se confruntă cu pierderi importante.

„Produce 56% din valoarea adăugată la Produsul Intern Brut, pentru că produce 76% din volumul locurilor de muncă. Ne uităm, apoi, structural şi găsim o structură deficitară, ca să fiu elegant, în sensul în care 35% dintre IMM-uri au un capital negativ, în medie, de zece ani, adică au pierderi. Şi asta denotă o concluzie negativă asupra amplorii structurii, chiar şi calităţii acestui motor economic” a explicat Florin Dănescu.

Productivitatea salariaților

Un alt punct de plecare al deficitului la nivelul IMM-urilor este productivitatea scăzută a angajaților români. Potrivit expertului. productivitatea unui salariat din România se situează între 14.500 – 15.000 de euro pe an. Media europeană se ridică la 47.000 de euro per angajat.

„Pe această structură venim cu nişte principii extrem de provocatoare, extrem de dificil de atins şi suprapunem pe această structură a companiilor româneşti aceste cerinţe foarte dure care vin aparent dinspre sistemul bancar şi acele necesităţi de prevenire a spălării banilor, o groază de cerinţe la nivelul clientelei, care pun o perspectivă negativă asupra sistemului bancar” a explicat expertul, conform Stirile Pro TV .