Infofinanciar > Info > România, centru logistic pentru reconstrucția Ucrainei. Mesajul ministrului Economiei
Info

România, centru logistic pentru reconstrucția Ucrainei. Mesajul ministrului Economiei

sursa foto agrointeligenta
Sursa foto Arhiva companiei

Ștefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, a transmis faptul că România poate fi un centru logistic pentru reconstrucția Ucrainei, stat atacat de Rusia în 2022. Oficialul a transmis faptul că transportul de grâne din Ucraina se face în proporție de 70-80% prin România.

“Sunt convins că România poate să fie un centru logistic pentru reconstrucţia Ucrainei. De ce spun asta? Pentru că, dacă ştim cum să folosim acest transport al grânelor din Ucraina către întreaga lume, pentru că 70 – 80% din aceste grâne merg prin România, e clar că reconstrucţia Ucrainei trebuie să înceapă şi de la noi. Noi o începem de aici şi dumneavoastră trebuie să o începeţi din centrul Donbas, când vine momentul”, a transmis ministrul.

România, va fi o voce la nivel guvernamental

De asemenea, oficialul a spus că acest lucru este o șansă pentru fondurile de investiții ce vor fi atrase în acest proces. Ar trebui să existe centre logistice importante în statul român. Acest lucru se întâmplă în contextul în care România face parte atât din NATO, cât și din UE.

„Deci, există foarte multe oportunităţi create de dumneavoastră, dar şi de Guvern, pentru că rolul nostru este să digitalizăm şi să facem lucrurile să se deruleze cât mai facil şi să avem o voce care să se audă la nivel guvernamental atunci când este nevoie, astfel încât să putem vorbi mai mult despre România, despre ţările din Europa de Est, despre noile oportunităţi. Sunt convins că geografia este de partea noastră”, a declarat Stefan-Radu Oprea, conform economedia.ro.

În urmă cu patru luni, premierul României, Marcel Ciolacu, a vorbit despre relațiile dintre România și Ungaria. Oficialul a spus că vor ajunge la un parteneriat strategic extrem de bun. Premierul a vorbit și despre formarea unui hub logistic pe teritoriul statului român. Acesta vine în sprijinirea reconstrucției Ucrainei.

„Avem în faţa noastră o provocare majoră, dată de invazia ilegală şi neprovocată a Rusiei în Ucraina. Este o ameninţare directă la adresa securităţii şi stabilităţii în zona Mării Negre, cu efecte negative resimţite global, când vorbim de securitatea alimentară în ţările cele mai vulnerabile sau de securitatea energetică. Atacurile necontenite ale forţelor ruse în Ucraina confirmă, de fapt, frustrarea Rusiei în faţa solidarităţii Europei, a comunităţii euro-atlantice şi, în general, a democraţiilor din toată lumea pentru Ucraina”, a transmis premierul.

Statul român susține și va susține Ucraina

Ciolacu a continuat spunând că România este și  va fi un promotor al măsurilor concertate ale comunității euro-atlantie. Acestea susțin rezistența statului atacat.

„Europa nu-şi poate permite ca Ucraina să piardă. Noi credem în victoria Ucrainei, fiind conştienţi că este nevoie de mai mult ajutor şi efort din partea partenerilor internaţionali”, a continuat oficialul.

Ciolacu a spus că atât Ucraina, cât și Moldova „au nevoie de un sprijin multisectorial”. Aliații europeni și nord-atantici au fost de acord cu proiectele de infrastructură regionale, dar și cu strategiile pentru această zonă.