Infofinanciar > Info > România, cele mai mici pensii din UE. Ce venituri au seniorii în alte state
Info

România, cele mai mici pensii din UE. Ce venituri au seniorii în alte state

pensie (sursă foto: alephnews.ro)
sursa foto aleph news

Pensionarii români se plâng mereu de veniturile extrem de mici pe care le au. Iar potrivit datelor, România plătește cele mai mici pensii din UE. Cetățenii din alte națiuni beneficiază de suma mai mari de la stat. Câștigurile pensionarilor români sunt sub nivelul celor din Bulgaria.

La nivelul Uniunii Europene, veniturile pensionarilor sunt calculate diferit. Astfel, nu există un  sistem uniform în cadrul blocului comunitar, pensiile fiind variate, în funcție de regulile fiecărei țări. În principal motivul fiind diferențele legate de costul vieții și cheltuielile de trai ale pensionarilor din UE.

România, cele mai mici pensii din UE

Se pare că vârstnicii din România ocupă ultimul loc din punct de vedere al valorii pensiei. În acest an, pensia minimă la nivelul țării este de aproape 260 de euro, ocupând penultimul loc la nivelul UE. De asemenea, cea medie se situează ușor sub pragul de 430 de euro. Pensia medie din România este clasată pe ultimul loc la nivelul clasamentului european.

Sistemele de pensii la nivelul țărilor europene sunt diferite. De exemplu, în Austria nu există conceptul de pensie minimă. Dar, în alte țări, printre care se numără Bulgaria, pensia minimă este oferită unui procent de 45% din populație. Iată cum diferă veniturile pensionarilor în funcție de țară.

Cei mai bogați pensionari

În Luxemburg trăiesc cei mai bogați pensionari din UE. Pentru cei care se pensionează la 62 de ani, venitul este egal cu 86,7% din salariu. Pensia lunară variază în medie între 3.000 și 4.000 de euro. Pensia minimă pentru o persoană care a lucrat timp de 40 de ani și a efectuat toate plățile este de 2.165 de euro. În timp ce pensia maximă este limitată la 10.000 de euro. După 26 de ani de contribuții, pensia minimă este de 1.407 euro.

Când o persoană iese la pensie în Olanda, primește, de obicei, 89,2% din salariul său brut. Există două fundamente principale ale sistemului de pensii. Indiferent de anii de serviciu, statul oferă un venit de bază de 1.244 de euro net pe lună pentru persoanele în vârstă de 67 de ani. Singura condiție este ca persoana să fi plătit contribuții la asigurările sociale.

Această sumă este majorată de venituri suplimentare, cum ar fi vechimea în muncă și partea de salariu. Pentru cei care au lucrat în industria de catering, cea mai mică pensie din Olanda este de 2.665 de euro. Pensii de peste 4.000 de euro se întâlnesc în IT și în domenii specializate, inclusiv în energie, finanțe și medicină.

Austria, 14 pensii pe an

În Austria, nu există conceptul de pensie minimă. Persoanele care au o pensie mai mică de 1.217 euro sunt considerate cazuri sociale. Astfel, acestora le este alocată o indemnizație specială, pentru ca veniturile să ajungă la 1,325 de euro. În Austria se plătesc 14 pensii la nivelul unui an. Pensia medie în Austria este de 2.000 de euro pe lună. Iar în Germania, venitul mediu al pensionarilor este de 1.543 de euro.

Belgia a ales să își premieze pensionarii. În acest an va fi introdus bonusul de pensie și este acordat pensionarilor care aleg să iasă din activitate mai târziu. Pensia medie în această țară se situează la 2.172 de euro pe lună.

Pensia minimă

Pensia minimă în Grecia este triplă față de cea di  România, fiind situată la 792 de euro. Același fenomen are loc și în Portugalia, unde vârstnicii iau dublu față de România. Potrivit datelor, bulgarii oferă pensii mai mari cetățenilor lor. Pensia medie în Bulgaria va atinge suma de 450 de euro.

În Slovacia, pensionarii beneficiază de un bonus de Crăciun, care este denumit al 13-lea salariu. Acest plus are acum o sumă fixă de 606 euro. De asemenea, Ungaria oferă a 13 a pensie, în valoare de 560 de euro, conform Defapt .