Infofinanciar > Info > România are cel mai ridicat indice al prețurilor de consum. Unde se situează alte state membre ale UE
Info

România are cel mai ridicat indice al prețurilor de consum. Unde se situează alte state membre ale UE

Indice în creștere
Sursă foto: Ziarul Financiar

Conform unor date pe care le-au publicat reprezentanții Oficiului European pentru Statistică (Eurostat), rata anuală a inflației din Uniunea Europeană a suferit o scădere în luna iulie, de la 6,4% cât era în luna precedentă, iunie, la 6,1%.

Statele care sunt membre ale UE și care au cele mai mari prețuri de consum sunt Ungaria, Slovacia, Polonia, Cehia, dar și țara noastră, România.

Inflație ridicată

Țările membre ale Uniunii Europene care au avut în luna iulie cele mai mari rate ale inflației sunt Ungaria cu o inflație de 17,5%, Slovacia şi Polonia, ambele cu o inflație de 10,3%, Cehia  cu un procent de 10,2% şi România cu 8,9%. De partea cealaltă, țările care aveau cel mai mic nivel al inflației erau Belgia, cu o inflație de 1,7%, Luxemburgul, cu 2% și Spania, cu 2,1%.

În comparație cu luna iunie a acestui an, rata anuală a inflației s-a micșorat în 19 țări care fac parte din Uniunea Europeană, printre care se regăsește și România, a cărei inflație a scăzut de la 9,3% la 8,9%, în Suedia a rămas constantă, iar în șapte state membre inflația a crescut.

Când se discută despre zona euro, și în această zonă lucrurile sunt pozitive, deoarece inflația a scăzut în luna iulie la 5,3%, de la 5,5% cât era în luna anterioară. Potrivit datelor făcute publice de Eurostat, inflația de bază (core inflation), mai exact ceea ce rămâne după ce se dau la o parte prețurile pentru bunurile volatile, cum ar fi energia și alimentele, a fost în luna iulie de 6,6%, o scădere față de luna iunie, când aceasta era de 6,8%.

Evoluția inflației

Conform anunțului făcut de reprezentanții Băncii Centrale Europene (BCE) aceștia se așteaptă ca în anul 2023 rata inflației în zona euro să fie de 5,4%, iar în anul următor, 2024, să fie de 3%. În luna martie a acestui an au fost estimate alte valori față de cele actuale, mai exact, 5,3% pentru anul acesta și 2,9% pentru anul viitor. Și pentru anul 2025 s-a modificat procentul, iar acum inflația este estimată că se va situa la 2,2%, în comparație cu 2,1% cât se preconiza a fi în luna martie a acestui an.

Deși nu sunt prea aproape de procentul de 2% pe care și l-au propus reprezentanții Băncii Centrale Europene, datele furnizate recent de Eurostat vin în sprijinul oficialilor, care sunt de părere că inflația din zona euro are o traiectorie clară, deși este una mai mult lină, descrescătoare, cei care protejează moneda euro pot acum să ia o pauză din a mai crește dobânzile, măcar până la următoarea reuniune de politică monetară care va avea loc în luna septembrie, informează economedia.ro 

Inflația în România

După ce reprezentanții Guvernului au luat decizia de a aplica o multitudine de reforme fiscale cu scopul de a reduce inflația, Marcel Ciolacu a anunțat că acestea au dat roade, iar rata a scăzut sub un procent de două cifre.

„Institutul Național de Statistică (INS) confirmă oficial că inflația a coborât la o singură cifră, 9,4%! După ce pandemia, liberalizarea ticăloasă a prețurilor la energie și gaze, criza energetică și războiul au împins inflația până la 16,8% în noiembrie anul trecut, iată că măsurile noastre de luptă contra inflației au avut succes”, este mesajul pe care l-a transmis premierul României, Marcel Ciolacu, conform antena3.ro