Infofinanciar > Info > România, capitalizare slabă a companiilor. CCIR: „Cifra de afaceri în următorii cinci ani, 350 de miliarde de euro”
Info

România, capitalizare slabă a companiilor. CCIR: „Cifra de afaceri în următorii cinci ani, 350 de miliarde de euro”

Conferinta-CCIR-sursa-foto-CCIR
Sursă foto: Camera de Comerț și Industrie a României

Miercuri, 13 iulie, Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), în parteneriat cu Casa de Avocatură Piperea și Asociații a organizat conferința „Capitalizare pentru performanță”. Scopul evenimentului a fost de indentificare a soluțiilor necesare pentru consolidarea capitalului românesc, care duce automat la dezvoltarea economiei și creșterea nivelului de trai.

România are în momentul de față cel mai scăzut nivel al intermedierii financiare între statele membre ale Uniunii Europene, confruntându-se cu o capitalizare foarte slabă a companiilor. Practic, este musai necesar ca, companiile să beneficieze de o creștere a creditării din partea sistemului bancar, pentru a putea crește nivelul intermedierii financiare.

„Am semnalat că economia românească e extrem de polarizată. Vorbim de 3.845 de firme care reprezintă 0,5% din numărul celor care depun bilanțul şi care realizează 62% din cifra totală de afaceri a celor care depun bilanţul, 329 miliarde euro. În aceste condiţii, nu văd România depăşind 350 miliarde euro cifră de afaceri în următorii cinci ani” a declarat Mihai Daraban, președintele CCIR.

Importanța capitalizării companiilor românești a fost subliniată și de avocatul Gheorghe Piperea, coorganizator al conferinței: „Într-o economie de piaţă, pusă din ce în ce mai mult la îndoială de ultimele evoluţii, performanţa nu există fără capitalizare. Pierderile înregistrate de firme duc la două lucruri. Ori sunt acoperite de acţionari cu bani de acasă, ori prin creditare bancară. Când vrei să faci o afacere şi nu găseşti informaţii despre un potențial partener, nu ai la dispoziţie decât calea grea a unui due-dilligence foarte costisitor sau să renunţi la afacere din cauza riscurilor.”

Lipsa de încredere a investitorilor constituie o mare problemă

Una dintre soluțiile de capitalizare o reprezintă listarea la Bursa de Valori București (BVB), în acest sens Președintele BVB, dl. Radu Hanga, prezent la conferință, a susținut că „în ultimii 4 ani am avut peste 5 miliarde de euro în finanţări prin piaţa de capital, statul român utilizând platforma bursei pentru a-şi finanţa necesarul. În ultimii 7-8 ani vedem că depozitele la bănci au crescut cu o rată ridicată, existând 280 de miliarde de lei în depozite ale populaţiei, ceea ce înseamnă că există capital și, totodată, că există companii care au nevoie de el”.

Președintele Asociației Brokerilor, Dan Paul, consideră că lipsa de încredere a investitorilor români este cea care face ca intermedierea financiară să fie slabă, tot ea fiind văzută și ca motiv pentru investițiile reduse de la BVB.

„Eu sunt sigur că bursa se sprijină pe 3 piloni: primul înseamnă banii, al doilea pilon înseamnă informaţia, iar cel mai important pilon este încrederea. România suferă și la capitalizare, iar informaţiile sunt aşa cum sunt. Dar cred că pilonul de bază la care bursa de valori şi piaţa românească suferă, în general, este încrederea”, a afirmat Dan Paul, în cadrul evenimentului.