Infofinanciar > Info > România bate UE la prețuri! Inflația a scăzut mai mult în țara noastră decât în Europa în luna aprilie
Info

România bate UE la prețuri! Inflația a scăzut mai mult în țara noastră decât în Europa în luna aprilie

inflatie Sursă foto: economica.net
Sursă foto: economica.net

Rata anuală a inflației din UE a scăzut în ultima perioadă până la 8,1% în luna aprilie, de la 8,3%, la cât se situa în luna martie. Însă, potrivit datelor publicate de către Eurostat, în România, gradul de inflație a înregistrat o scădere mai considerabilă, de la 12,2% cât era în martie, până la 10,4% în aprilie. 

Cu toate acestea, inflația de la noi din țară încă se situează încă peste media europeană. În luna aprilie, cel mai mare grad al inflației s-a măsurat în Ungaria, unde atinge 24,5 puncte procentuale, Letonia, unde inflația este de 15% și Cehia cu 14,3 puncte procentuale. 

Cel mai bine din punct de vedere inflație stau Luxemburgul, unde rata anuală de inflație a scăzut cu 2,7 procente, Belgia, unde a scăzut cu 3,3 procente și Spania, cu o scădere de 3,8 procente. 

Media anuală a inflației la nivel european este de 8,1 în aprilie 

În comparație cu luna martie a anului 2023, rata anuală de inflație a scăzut în majoritatea statelor membre a Uniunii Europene, țări printre care se situează și România. Însă, cu toate acestea, în ultima luna analizată de către Eurostat, cinci state UE au suferit de o majorare a inflației. 

Însă aceași analiză Eurostat arată și că rata anuală a inflației a crescut în statele din zona euro, de la 6,9% în martie, până la 7% în aprilie, însă inflația de bază, cea care rămâne după ce sunt înlăturate prețurile pentru bunuri volatile, precum și energie și alimente, a scăzut de la 7,5% la 7,3%. 

Un alt indicator important care exclude prețul la diverse produse, precum alimente, tutun, alcool dar și pentru energie a scăzut de la 5,7% la 5,6% în aprilie. 

Principala îngrijorare din acest moment al Băncii Comerciale Europene este ca inflația de pe piața serviciilor, care în zona euro a accelerat la 5,2% de la 5,1% în luna martie. Acesta este mult prea mare, potrivit analizei realizate de către BCE și poate semnala faptul că salariile pot deveni o problemă importantă în condițiile în care prețurile la servicii sunt determinate de costurile de mâna de lucru. 

Cum a fost România afectată de inflația globală 

Institutul Național de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflației a scăzut la 11,23% în decursul lunii aprilie 2023, de la 14,53% la cât se situa în martie. Mărfurile alimentare s-au scumpit însă cu 19,84%, cele nealimentare cu 5,83% iar serviciile cu 10,64%. 

Potrivit INS, indicele armonizat al prețurilor de consum din luna aprilie 2023 comparativ cu martie este de 100,78 de puncte procentuale, iar rata inflației din aprilie este de 10,4 puncte procentuale față de martie, calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC). 

Vinerea trecută, pe data de 12 mai, Banca Națională a României (BNR) a revizuit prognoza de inflație pentru finalul acestui an ca fiind în creștere la 7,1% și a menținut estimarea de 4,2 procente pentru sfârșitul anului viitor, potrivit Digi24.

„Să ne uităm la prognoză și la traiectoria prevăzută a inflației: aproape că se suprapune pe cea anterioară. La sfârșitul anului, modelul ne arată 7,1%, dar sunt sigur că, dacă ar introduce cifra ultimă, a inflației din ultima lună, din aprilie, probabil că tot la 7% s-ar situa”, a explicat vineri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.