Infofinanciar > Lumea la zi > România se pune la adăpost. Statul achiziționează avioane F-16 de 386 milioane de dolari
Lumea la zi

România se pune la adăpost. Statul achiziționează avioane F-16 de 386 milioane de dolari

Avioane F-16 sursă foto: StirileProTV
sursă foto: stirileprotv.ro

Germania a desfășurat două avioane Eurofighter Typhoon în prima misiune de luptă a NATO de la Baza Aeriană Lielvarde din Letonia. Scopul este de a escorta două aeronave rusești. Aceasta a fost prima alertă de decolare pe teritoriul NATO a Germaniei. Într-un efort de a face față amenințărilor aeriene din partea Rusiei.

Centrul de control din Letonia a detectat aeronavele rusești pe coasta letonă. Și a transmis informațiile către Centrul de Operațiuni Aeriene Combinate de la Uedem, Germania. Avioanele rusești nu au prezentat un plan de zbor. Nu au fost în contact cu controlul civil al traficului aerian și nu au utilizat transpondere pentru a-și dezvălui identitatea.

Misiunea de interceptare a avut loc la scurt timp după ce avioanele Eurofighter Typhoon din Germania au fost activate pentru a asigura poliția aeriană în cadrul Alianței.

În anul 2023, Statele Unite au dislocat patru avioane de vânătoare F-16 la Baza Aeriană Fetești din România. Contribuind astfel la eforturile de poliție aeriană ale NATO.

În anul 2022, România a încheiat o tranzacție de achiziție de la Norvegia pentru 32 de avioane F-16AM/BM Block 15 mid-life upgrade (MLU). Alături de piese de schimb și echipamente de asistență. Valoarea totală a tranzacției a fost de 386 de milioane de dolari, conform newsweek.ro.