Infofinanciar > Info > Expert austriac: România „nu ar avea nicio șansă de reușită” să dea Austria în judecată
Info

Expert austriac: România „nu ar avea nicio șansă de reușită” să dea Austria în judecată

Austria continua sa se opuna aderarii Romaniei la Spatiul Schengen. Va fi dată Austria în judecată?

Cu toate că Marcel Ciolacu are planuri de a da Austria în judecată, acest lucru nu ar avea sorți de izbândă. Cel puțin, așa opinează un expert austriac în drept european. Walter Obwexer, profesor la Universitatea din Innsbruck, a spus ce ar putea România să facă în mod realist.

Expertul în drept a vorbit în primul rând despre imposibilitatea unei acțiuni în despăgubiri. Asta după ce o astfel de variantă a fost vehiculată, dat fiind că România a pierdut mulți bani din cauza respingerii din Schengen.

„O acțiune în despăgubiri împotriva Austriei în fața CEJ este evident inadmisibilă”, a declarat acesta. Explicația este aceea că „o acțiune în despăgubiri împotriva statelor membre nu este prevăzută în tratatele UE”.

Ce părere au oficialii români despre a da Austria în judecată

Klaus Iohannis are o opinie similară. Președintele a anunțat la 14 decembrie 2022, la scurt timp după veto, că nu va ataca la CJUE decizia Austriei.

„Acum, la cald și la emoție, tot felul de analiști vin cu tot felul de soluții. Dar pot să vă spun că România nu va ataca această chestiune la Curtea Europeană de Justiție”, a spus șeful statului. Acest lucru se aliniază opiniei lui Obwexer, care a fost citată de G4Media.

În urmă cu două săptămâni, ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, a declarat pentru POLITICO menținerea veto-ului. Țara sa se opune în continuare intrării țărilor în Schengen din cauza preocupărilor continue legate de migrație.

„Nu este îndreptată împotriva lor, dar avem problema că aproximativ 20% dintre cei care vin în Austria traversau de fapt teritoriul României”, a spus el.

Ciolacu a negat că ar exista o creștere a migrației prin România. Țara a introdus controale comune la frontieră cu Serbia. Motivul e „astfel încât să putem scoate această problemă de pe masă”” a spus el.

Între timp, veto-ul Austriei „a creat un precedent”, a spus Ciolacu. În general, a spus premierul, „statele membre urmează în mod normal recomandările instituțiilor UE”.