Infofinanciar > Info > România alocă 4,2 milioane de lei pentru Republica Moldova. Planul anual s-a schimbat
Info

România alocă 4,2 milioane de lei pentru Republica Moldova. Planul anual s-a schimbat

alegeri Stemă Republica Moldova
Sursa foto dreamstime.com

În cadrul ședinței de vineri, 18 august, Guvernul României a efectuat o actualizare a Planului anual de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară pentru anul 2023. Această actualizare prevede acordarea unei finanțări în valoare de 4,285 milioane de lei din bugetul total alocat către Republica Moldova.

Într-un comunicat emis de Executiv, se menționează că Guvernul a luat act, în cadrul ședinței de vineri, de o notă informativă referitoare la actualizarea Planului anual de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară pentru anul 2023.

Plan aprobat într-o ședință de Guvern

Planul destinat anului 2023 a fost inițial aprobat într-o ședință a Guvernului din 9 martie 2023. Republica Moldova rămâne în continuare un beneficiar prioritar al politicii României privind cooperarea internațională pentru dezvoltare la nivel bilateral. Ca urmare a acestei actualizări, Republica Moldova va primi o finanțare în valoare de 4,285 milioane de lei, ceea ce reprezintă 29,68% din bugetul total alocat Planului pentru anul 2023.

Planul anual de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară reprezintă documentul de planificare ce reglementează activitățile în cadrul politicii de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară pentru anul corespunzător exercițiului financiar.

Implementarea acestui Plan este gestionată de către Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid), o instituție subordonată Ministerului Afacerilor Externe. AGERPRES/ (AS – autor: Daniel Florea, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Fondurile alocate în cadrul ,,Planului anual” reprezintă o parte din asistența pentru dezvoltare oferită de Ministerul Afacerilor Externe al României. Acestea sunt completate de inițiative cum ar fi contribuția la Facilitatea UE pentru refugiați din Turcia, bursele doctorale și postdoctorale acordate prin programul „Eugen Ionescu”, precum și sprijinul de natură multilaterală prin contribuții către bugetul unor organizații internaționale, conform informațiilor furnizate de MAE.

Bugetul pe ultimii 3 ani al Republicii Moldova

În intervalul ianuarie – noiembrie 2022, veniturile bugetului de stat au totalizat 52,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 9,3 miliarde de lei comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior. Cheltuielile bugetului de stat au fost realizate în cuantum de 58,8 miliarde de lei, evidențiind o majorare de 11,9 miliarde de lei în comparație cu perioada similară din anul 2021. Execuția bugetului de stat a consemnat un deficit de 6,5 miliarde de lei, iar sumele disponibile în conturile bugetului de stat au fost de 3,1 miliarde de lei.

În 2021, bugetul Republicii Moldova pentru acel an a fost de aproximativ 42 miliarde de lei moldovenești (MDL). În ceea ce privește datoriile Republicii Moldova, acestea includ datoria guvernamentală, datoria externă și datoria publică totală. La sfârșitul anului 2020, datoria publică totală a Moldovei era de aproximativ 29,4 miliarde de lei moldovenești (MDL), din care aproximativ 26,7 miliarde MDL reprezentau datorie guvernamentală, iar restul era datorie externă.

La sfârșitul anului 2020, bugetul Republicii Moldova a fost de aproximativ 25 miliarde de lei moldovenești (MDL). În ceea ce privește datoriile, la sfârșitul anului 2020, datoria publică totală a Moldovei era de aproximativ 29,4 miliarde de lei moldovenești (MDL), din care aproximativ 26,7 miliarde MDL reprezentau datorie guvernamentală, iar restul era datorie externă, potrivit libertatea.ro.