Infofinanciar > Info > România a ajuns la același nivel cu Polonia la PIB-ul/cap de locuitor. Datele Eurostat confirmă acest lucru
Info

România a ajuns la același nivel cu Polonia la PIB-ul/cap de locuitor. Datele Eurostat confirmă acest lucru

PIB (Sursă foto: Libertatea)
Sursa foto: Arhiva companiei

România a reușit, anul trecut, să ajungă la același nivel cu Polonia în ceea ce privește PIB-ul/ cap de locuitor. Acest lucru a fost constatat de Eurostat.

Astfel, în anul 2023, statul român a ajuns la 80% din media UE, adică la același nivel cu statul polonez. De asemenea, a depășit Ungaria, care este la același nivel cu Croația (76%). Cu acest procent, România se apropie de Estonia.

Care este stadiul țărilor din UE la acest capitol

Potrivit datelor Eurostat, Luxemburg și Irlanda se situează pe primele locuri în UE în ceea ce privește PIB-ul/cap de locuitor. Acestea au 139%, respectiv 111%. Bulgaria este la polul opus, având cel mai mic PIB/cap de locuitor, 36%.

După Luxemburg și Irlanda, urmează Țările de Jos, Danemarca și Austria. Acestea toate depășesc nivelul mediu al UE. De asemenea, și țările AELS, Norvegia, Elveția și Islanda au avut un nivel al PIB-ului peste media din UE.

Alte membre ale UE cu un PIB/cap de locuitor peste media UE au fost: Belgia, Germania, Suedia, Finlanda, Malta și Franța. În schimb, Italia, Cipru, Slovenia și Cehia au avut un procent de 10% mai mic față de media UE. Grecia și Bulgaria au avut un procent de 40% mai mic decât media europeană.

Consumul individual real

Conform Eurostat, PIB-ul este un indicator al nivelului de activitate economică. În schimb, consumul individual real (AIC) este un indicator mult mai bun care prezintă bunăstarea materială a gospodăriilor. Aici, România a depășit Polonia, având 89%.

Anul trecut, Luxemburg a avut cel mai ridicat nivel de AIC pe cap de locuitor dintre cele 36 de țări comparate. Astfel, a avut cu 38% mai mult față de media UE. Pe urmă, Norvegia cu 26% peste media UE. În schimb, Irlanda, deși a avut un PIB ridicat, la capitolul AIC pe cap de locuitor s-a clasat sub media UE, cu 6% sub.

Ca și în cazul indicelui de volum al PIB/cap de locuitor, topul țărilor privind indicele de volum al AIC prezintă o stabilitate între anii 2013 și 2023. În toată această perioadă, Luxemburg a deținut prima poziție. Iar Ungaria si Bulgaria s-au clasat pe ultimele locuri.

România ar putea depăși Polonia

România ar putea depăși Polonia, în curând, potrivit unei analize Bloomberg. “În timp ce cifrele privind PIB-ul pe cap de locuitor sunt umflate de faptul că milioane de români au plecat în căutarea unui loc de muncă în Occident, după aderarea la UE, datele din al doilea trimestru sugerează că nivelul de trai ar urma să îl depășească pe cel din Polonia, cea mai mare economie din regiune, încă din acest an și a depășit cu mult vecinii care nu au aderat la UE, cum ar fi Serbia”, arăta analiza Bloomberg.

“În momentul în care UE a început să își deschidă porțile pentru vecinii săi din est, jumătate din cei 19 milioane de români de locuitori nu aveau instalații sanitare interioare, iar PIB-ul pe cap de locuitor era puțin peste o treime din media UE, mai mult sau mai puțin acolo unde era Ucraina înainte de invazia rusă. Această cifră este acum de 77% și continuă să crească”, menționează Bloomberg, potrivit Economedia.ro