Infofinanciar > Info > România, afectată de furtuni severe. Meteorologii au emis mai multe avertizări
Info

România, afectată de furtuni severe. Meteorologii au emis mai multe avertizări

Furtuni, Sursă foto: unsplash.com
Sursa foto: arhiva companiei

Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis mai multe coduri de fenomene meteo periculoase. Cu toate că temperaturile vor fi unele caniculare, vor exista și episoade de ploi torențiale și furtuni.

De asemenea, acestea vor mai fi însoțite și de vijelii și grindină, urmate de inundații.

Meteorologii avertizează

În ziua de 24 iunie 2024, a fost în vigoare un Cod portocaliu până la ora 19:30. Vizată a fost zona: Județul Argeş: Curtea de Argeș, Băiculești, Ciofrângeni, Cotmeana. Ceea ce a implicat acest cod au fost averse torențiale care au acumulat 25…40 l/mp. De asemenea, în cod mai erau semnalate și mai multe descărcări electrice, intensificări ale vântului și vijelie și grindină.

Meteorologii au mai emis un alt Cod portocaliu care a fost în vigoare până la ora 20:00 în zona: Județul Covasna: Sânzieni, Brețcu, Lemnia, Poian, Mereni, Estelnic; Județul Harghita: Plăieșii de Jos. Au fost semnalate averse torențiale care au acumulat 25..40l/mp. De asemenea, au mai existat și descărcări electrice, intensificări ale vântului, dar și vijelie și grindină.

Nu în ultimul rând, în ziua de 24 iunie, un alt Cod portocaliu a mai fost valabil până la ora 19:30 în: Județul Argeş: Curtea de Argeș, Băiculești, Mușătești, Mălureni, Merișani, Tigveni, Valea Danului, Ciofrângeni, Valea Iașului, Cepari, Cotmeana, Morărești, Drăganu, Poienarii de Argeș. Semnalate au fost averse torențiale care au acumulat 15..25l/mp. În plus, au mai existat și descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină.

Jumătate din România, afectată de furtuni

Până în dimineața zilei de luni, 24 iunie, jumătate din țară s-a aflat sub cod galben de ploi și vijelii. În vestul și centrul țării a plouat torențial, dar a căzut și grindină. De asemenea, câțiva copaci au fost doborâți de vânt. În schimb, pe parcursul zilelor care urmează va continua episodul de căldură. Afectată va fi, cu precădere, partea de sud a țării.

În județul Sibiu, dimensiunea grindinei a fost asemănătoare cu cea a oului de găină. De asemenea, furtunile au inundat mai multe străzi. Ploile au făcut ravagii și în Oradea, unde mai multe pasaje din oraș au fost inundate.

Avertizare de inundații

Este în vigoare un Cod galben de inundații, valabil în 14 județe ale țării. Mai exact, sunt afectate râurile din bazinele hidrografice: Someşul Mic (judeţele: Bihor şi Cluj), Mureş (judeţele: Harghita şi Mureş), Arieş (judeţele: Alba şi Cluj), Mureş (judeţele: Alba şi Cluj), Târnava Mică (judeţele: Harghita şi Mureş), Târnava Mare (judeţele: Harghita, Mureş, Braşov şi Sibiu), Mureş (judeţele: Alba, Sibiu şi Hunedoara), Olt (judeţele: Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea şi Argeş), Argeş, Dâmboviţa (judeţele: Argeş şi Dâmboviţa), Ialomiţa (judeţele: Dâmboviţa şi Prahova), Prahova, Teleajen (judeţul Prahova), Trotuş (judeţele: Harghita, Bacău şi Covasna).

În aceste zone, având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, se pot produce scurgeri semnificative pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundații locale, precum și creșteri ale debitelor și nivelurilor pe anumite râuri din bazinele hidrografice menționate, putând depăși cotele de atenție, ca urmare a precipitațiilor prognozate și propagării acestora.

Această atenționare adresează, în principal, fenomenele de scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale. Există o probabilitate mai mare de producere a acestora pe unele râuri mici din judeţele: Alba, Harghita, Argeş, Dâmboviţa, Prahova şi Braşov.

Cod galben de furtuni

Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis o avertizare de tip Cod Galben de furtuni. Vizate sunt, în principal, județele din centrul României. Însă nu numai acestea. În ultimele zile cetățenii țării noastre au avut parte de un val de căldură. După acesta este de așteptat un episod cu furtuni foarte puternice. Totodată, în vigoare mai este și un Cod Portocaliu de caniculă care se aplică pentru județele din sudul țării.

În ziua de 24 iunie, între orele 12 și 23, în cea mai mare parte a Transilvaniei, dar și local la munte, vor exista perioade cu instabilitate atmosferică. Acest fenomen va include averse torențiale, intensificări temporare ale vântului (cu rafale de 50-70 km/h), descărcări electrice, iar pe alocuri, vijelii și grindină. În perioade scurte sau prin acumulare, cantitățile de apă vor atinge 20-30 l/mp, iar în anumite zone restrânse, vor depăși 40 l/mp, informează romaniatv.net