Infofinanciar > Info > România a ajuns din urmă Polonia în privința produsului intern brut pe cap de locuitor
Info

România a ajuns din urmă Polonia în privința produsului intern brut pe cap de locuitor

PIB Europa pe state Sursa foto Arhiva companiei
Foto: facebook

O analiză realizată pe baza datelor Eurostat de cercetătorii Facultății de Științe Economice de la Universitatea Babeș-Bolyai semnalează că România a ajuns din urmă Polonia în privința Produsului Intern Brut pe cap de locuitor.

PIB per capita a crescut mai rapid decât în alte state din regiune. O cercetare realizată de echipa laboratorului Romanian Economic Monitor din cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor arată că România a ajuns din urmă Polonia la acest capitol. Așa a anunțat și prorectorul Universității Babeș-Bolyai, Levente Szász, în cadrul unei conferințe internaționale.

Levente Szász: ”Știrea este una pozitivă. România a ajuns din urmă Polonia în termen de PIB per capita. Suntem pe o tendință de creștere, însă apare și întrebarea: dezvoltarea economiei a egalat-o pe cea a Poloniei? În această privință, umilul meu răspuns este că nu, nu încă. Oricum, avem răspunsul ca în privința PIB per capita. Suntem în fața a șase state membre ale Uniunii Europene. România se află la 80% din media Uniunii Europene. Italia, de exemplu, se află mult mai sus, în apropierea nivelului european mediu. Așadar, tendința este bună, este pozitivă. Rata de creștere este cea mai înaltă și cea mai rapidă din regiunea. Dacă România și Polonia se află la 80% din media Uniunii Europene, Estonia se află la 81%, iar Portugalia la 83%. În anul 2000, România se afla la 25% din media europeană, iar în urmă cu 10 ani crescuse la 55% din media Uniunii Europene”.