Infofinanciar > Info > Românii au încredere în UE. Interes mai mare pentru alegerile europarlamentare
Info

Românii au încredere în UE. Interes mai mare pentru alegerile europarlamentare

UE, sursa foto ZF.ro
sursa foto ZF.ro

Anul 2024 este unul extrem de important pentru politica și viitorul României. Cetățenii vor merge la vot pentru a-și alege persoanele care doresc să-i reprezinte. Dar și care vor fi la conducerea țării. Potrivit sondajelor, românii au mai multă încredere în UE. Majoritatea cetățenilor sunt de părere că apartenența la UE aduce multe beneficii pentru România.

Astfel, 7 din 10 români recunosc importanța acestei structuri. Astfel, a crescut interesul acestora pentru alegerile viitoare. Mai mulți români sunt dispuși să meargă la vot. 75% din cetățeni vor să voteze la alegerile europarlamentare.

Românii au încredere în UE

Potrivit rezultatelor celui mai recent Eurobarometru realizat de Parlamentul European, șapte din zece români (69%) consideră că țara lor beneficiază de pe urma participării la UE. Acest procent fiind aproape de media la nivel european. Cu șase luni înainte de alegerile europene din 6 iunie 2024, care vor avea loc în 2024, Parlamentul European a prezentat Eurobarometrul. Pentru a arăta interesul populației în legătură cu acest subiect.

Potrivit unui comunicat de presă, românii au dat anumite motive pentru care au încredere în UE. Mai exact, este vorba de oportunitățile de angajare în UE (42%) și îmbunătățirea nivelului de trai (28%). Precum și contribuția acesteia la menținerea păcii (25%) și cooperarea cu alte națiuni europene (25%).

Îngrijorările cetățenilor europeni

De asemenea, imaginea UE este văzută în general pozitiv la nivelul cetățenilor europeni. 45% dintre cetățeni au spus că au o imagine pozitivă, 38% neutră și 16% negativă. Aceleași păreri sunt împărtășite și de români, unde 49% văd UE ca un lucru pozitiv.

Parlamentul European ar trebui să acorde prioritate aspectelor legate de sănătatea publică (34%). Dar și către lupta împotriva sărăciei și a excluziunii sociale (36%). Potrivit răspunsurilor date de aproape o treime dintre locuitorii UE. Lupta împotriva schimbărilor climatice (29%) și asistența pentru economie și crearea de locuri de muncă (29%) se clasează pe următoarele locuri. În topul celor mai importante probleme pentru cetățenii UE. Situată în prezent pe locul nouă, migrația și azilul (18%) este problema care a crescut cu șapte puncte procentuale din toamna anului trecut.

Probleme economice la nivel european

Românii care au participat la studiu consideră că prioritatea principală a Parlamentului European ar trebui să fie sănătatea publică (35%). Dar și lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale (34%). Cel mai mare procent a fost înregistrat de nevoia de asistența pentru economie. Dar și crearea de noi locuri de muncă (42%).

Studiul arată, de asemenea, că provocările socio-economice continuă să afecteze mulți europeni. În ciuda unei îmbunătățiri minore a indicatorilor în ultimele șase luni. Cu șase puncte procentuale mai puțin decât în primăvară, 73% dintre respondenți cred că nivelul lor de trai va scădea în anul următor.

Alegerile europarlamentare

Cu nouă puncte mai mult decât în toamna anului 2018, 68% dintre europenii intervievați spun că ar vota dacă alegerile europene s-ar desfășura într-o săptămână. De asemenea, 75% dintre românii care au participat la studiu au declarat că ar merge la vot.

Aceste rezultate ale studiului arată interesul crescut pentru alegeri și aduc perspective bune pentru prezența la vot. „Rezultatele sunt foarte încurajatoare şi ne sprijină în eforturile noastre de a creşte prezenţa la vot, ceea ce este important deoarece democraţia nu poate fi niciodată considerată ca fiind de la sine înţeleasă. În iunie 2024, haideţi să o protejăm şi să o păstrăm prin exprimarea votului” a spus preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, conform Pro TV .