Infofinanciar > Info > Românii, atrași de salariile uriașe din străinătate. Câștiguri de 6 ori mai mici în țară pentru posturi similare
Info

Românii, atrași de salariile uriașe din străinătate. Câștiguri de 6 ori mai mici în țară pentru posturi similare

Românii, atrași de salariile uriașe din străinătate. Câștiguri de 6 ori mai mici în țară pentru posturi similare
Sursa foto: Arhiva companiei

Salariile de 4.000 de euro în străinătate. România aduce câștiguri de 6 ori mai pe un post similar.

Sectorul HoReCa duce lipsă de angajați înainte de începerea sezonul festival. Aceasta este cea mai mare criză de personal din ultimii cinci ani.

Mai ales în această perioadă, când restaurantele și terasele vor fi pline, lipsa de personal reprezintă o problemă majoră.

Patronii nu au suficient personal pentru sezonul estival

Hotelurile și restaurantele de la malul mării au nevoie de cel puțin 5.000 de noi angajați. Din păcate, aceștia sunt greu de găsit. Acest lucru îi obligă pe angajatori să apeleze la personal fără experiență, pe care să-i învețe meserie. Însă, nici aceștia nu vor să lucreze într-un singur loc prea mult.

„Vin la practică, fac practica și pe urmă pleacă”, spune Dumitru Gurgui, reprezentantul unui complex hotelier.

„Îi școlarizăm și după toți visează să plece afară. Probabil au salarii mai bune”, și-a exprimat nemulțumirea reprezentanta unui complex turistic.

În prezent, peste 80% dintre românii cu experiență în acest domeniu aleg să lucreze în străinătate. Motivul principal fiind salariile mai bune, care pot ajunge la 4.000 de euro.  Cele mai apreciate țări la acest capitol sunt Spania, Grecia și Italia, conform Agenției Naționale a Patronatelor din Turism.

Salariul de 4.000 de euro care atrage românii în străinătate

La noi pe litoral, salariile din domeniul HoReCa încep de la 3.000 de lei. Pe lângă acești bani, se adaugă și bacșișurile primite de la clienți. În unele cazuri, patronii oferă cazare și masă angajaților. Însă, suma de bani strânsă la final este mult mai mică decât cea pe care ar putea s-o câștige dacă ar lucra în străinătate.

„Am ajuns la un salariu de 1.500 de euro și am decis să rămân aici pentru că este un trai diferit și se câștigă mai bine decât în țară”, spune Alexandru, un tânăr care face ospătărie în Spania. Tânărul a primit oferte de angajare de la hoteluri de 4 sau 5 stele din Mamaia. Cu toate acestea, el le-a refuzat.

„Eu câștig 1.600-1.650 de euro lunar la orele normale de contract. Ce se depășește de contract se plătește extra. Maximul la care aș putea să ajung poate fi și 2.200 de euro”, mărturisește şi Dragoș Coslada, ospătar în Italia.

„Preferă să lucreze aici pentru că se câștigă ceva mai mulți bani, practic o fac de nevoie. Salariile aici oscilează între 800 de euro și pot ajunge la peste 3.000-4.000 de euro. Aici vorbim de bani în mână. Au asigurată cazarea, au asigurată mâncarea și practic banii despre care vorbim sunt bani cu care rămân în mână”, afirma Stelian Muscalu, administratorul unei taverne din Thassos, Grecia, conform RomâniaTV.net