Infofinanciar > Info > Un milion de români ar putea pierde bani din iulie. Salariul minim pe economie va fi afectat
Info

Un milion de români ar putea pierde bani din iulie. Salariul minim pe economie va fi afectat

Veste proastă pentru salariați!
Sursa foto: Arhiva companiei

Peste un milion de angajați ar putea să piardă bani din venituri la început de iulie. Este vorba despre scutirea de impozit a celor 200 de lei. Astfel, românii ar putea să aibă cu 100 de lei mai puțin la salariu. Acest lucru se poate întâmpla dacă Guvernul nu va prelungi măsura.

Momentan nu se știe dacă se va majora venitul minim garantat pe țară, dar nici când acest lucru s-ar putea întâmpla. Coaliția de guvernare ar vrea să amâne orice majorate până după alegeri, deși Consiliul Național Tripartit hotărât creșterea acestuia din iulie. Un angajat din România care are salariul minim pe economie are un venit brut de 3.300 de lei lunar. El primește în mână 2.080 lei.

Un milion de români ar putea pierde bani din iulie

Printr-o ordonanță din 2023 s-a decis ca 200 de lei din salariul brut să nu fie impozitați. Astfel, românii primesc aproape 100 de lei în plus lunar.

Dacă această măsură va dispărea în luna iulie, salariul minim garantat pe țari ar fi de 2.000 de lei net.

”Guvernul trebuie, în primul rând, să decidă dacă mai prelungește sau nu facilitatea de 200 de lei la salariul minim, pentru că în absența ei, salariile vor scădea cu aproape 100 de lei”, a declarat analistul fiscal, Adrian Negrescu.

”1 din 3 angajați sunt plătiți cu salariul minim pe economie, iar industriile din care fac parte sunt comerțul cu amănuntul, serviciile, repararea autovehiculelor, aparatul de stat, producția”, a explicat și Sorina Faier, specialist HR.

FMI și Banca Mondială au cerut Guvernului să renunțe la facilitățile fiscale pentru angajați.

Unele beneficii vor dispărea

„35% din acel procent de 43% reprezintă cele două contribuții la sistemul de pensii și sistemul de sănătate. Ambele sisteme sunt în momentul de față pe deficit deci există o presiune bugetară clară în această direcție. Atunci orice scutire care se acordă pe aceste contribuții la sănătate și la pensie, oarecum pune serioase probleme în momentul de față bugetului și Guvernului”, spune și Cristian Păun, economist.

De asemenea, despre creșterea salariului minim pe economie nu s-a stabilit nimic. Deși a fost decisă creșterea acestuia la 3.700 de lei brut de la 1 iunie, coaliția de guvernare vrea să amâne această decizie până după alegeri.

Dacă va crește venitul, Guvernul plănuiește să elimine de tot taxa pentru cei 200 de lei.

„Firmele, în acest moment, sunt secătuite din punct de vedere financiar, astfel că vor avea de ales, ori vor crește prețurile, ori vor da oameni afara pentru a putea susține creșterea salariului minim”, mai spune Adrian Negrescu.

Aceste schimbări legislative, tot mai dese, dau peste cap piața muncii și economia țării. În România sunt aproximativ 1,5 milioane de salariați care primesc salariul minim pe economie, potrivit Newsweek.ro